Nederlanders besparen massaal op de energierekening: zo pak je dat aan!

De energieprijzen zullen de komende maanden enorm gaan stijgen. Naar verwachting zal men vanaf januari 2022 stukken meer gaan betalen voor hun energierekening. Hoewel het kabin­et heeft beloofd dat het een deel van de kosten zal compenseren, betekent dit nog steeds dat we flink meer gaan betalen. Mede hierdoor willen Nederlanders massaal gaan besparen op de energierekening en verwachten experts dat de energietransitie in stroomversnelling terecht zal komen. Maar hoe doe je dat, besparen op energie?

Volgens experts van MilieuCentraal is dit vaak gemakkelijker dan men denkt. Met de kleinste dingen kun je al een enorm resultaat behalen. Hier hoef je verder zelf weinig van te merken. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Hier vind je enkele handige en eenvoudige tips om je op weg te helpen.

Overstappen op LED verlichting
De afgelopen jaren is de vraag naar LED verlichting steeds verder toegenomen. En dat is niet geheel zonder reden. LED verlichting behoort tot één van de duurzaamste vormen van verlichting van dit moment. Ledlampen verbruiken veel minder energie dan andere conventionele verlichting. Hierdoor bespaar je eenvoudig tientallen euro’s op de energierekening. Overstappen loont.

Maak je momenteel al gebruik van LED verlichting en wil je nóg meer besparen? Dan kan het gebruik van led dimmers hier aan bijdragen. Door het dimmen van de verlichting, verbruik je eenvoudig minder energie dan normaal. Zo wordt besparen een stuk gemakkelijker.
Let wel op dat niet alle ledlampen gedimd kunnen worden. Controleer daarom altijd eerst de verpakking voordat je de dimmer aansluit. Alleen wanneer dit duidelijk op de verpakking is aangegeven, is dit ook daadwerkelijk mogelijk. Zie je dit niet staan? Dan kan je er vanuit gaan dat dit niet mogelijk is.

Minder stoken gedurende de wintermaanden
Met name de prijzen voor gas zullen enorm toenemen het komende jaar. Daarom is het vooral goed om naar je eigen stookgedrag te kijken. Vooral nu de wintermaanden er weer aan komen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je in gaat leveren op het wooncomfort. Toch is minder stoken in de meeste gevallen wel degelijk mogelijk.

De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 21 graden, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste huishoudens de temperatuur verder opstoken. Door de thermostaat één of twee graden lager te zetten, bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar. Bovendien merk je hier qua wooncomfort verder weinig van.

Het kabinet heeft voor het komende jaar ook enkele miljoenen euro’s uitgetrokken om gezinnen met een laag inkomen te helpen bij het isoleren van hun woning. Hiermee zullen ook de stookkosten een stuk lager worden. Bekijk daarom goed of jij eventueel in aanmerking komt voor een subsidieregeling.

Kies voor apparaten met een groen energielabel
Huishoudelijke apparaten kosten veel energie. Veel huishoudelijke apparaten mogen echter voor het wooncomfort niet ontbreken. Denk aan een wasmachine, wasdroger en koelkast. Om het verbruik toch te verlagen, is het verstandig om het energielabel onder de loep te nemen en bij de aanschaf van een nieuw apparaat voor eentje met een groen energielabel te kiezen. Deze verbruiken energie en leveren dezelfde kwaliteit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren