Na de Nieuwegein Awards, de United Jeud Cup ook het Galepopfestival weg uit Nieuwegein

Na 14 zeer succesvolle edities keert het Galepopfestival helaas niet meer terug op de Nieuwegeinse popagenda. Vanaf 2004 werd het Galepopfestival jaarlijks georganiseerd en konden de enthousiaste muziekliefhebbers in de sporthal Galecop genieten van een gevarieerd muzikaal aanbod van veelal regionaal bekende bands. ‘Met 800 bezoekers en met de band The Scene (Thé Lau) in de line-up was Galepop IX misschien wel de meest geslaagde editie’ aldus een teleurgestelde Jan van Ommen secretaris van de Stichting Galepop en één van de initiatiefnemers van dit festival in Nieuwegein.

Jan van Ommen

Het initiatief voor de organisatie van het festival werd in 2004 genomen door de beheerder van de sporthal en een bewoner van de wijk Galecop. Mede dankzij een jaarlijkse subsidie van de Gemeente Nieuwegein én met de inzet van vele vrijwilligers van de handbalvereniging HVN was er een mooie basis om de continuïteit van het festival te waarborgen.

Na 10 edities vond de initiatiefnemer dat het tijd was om het stokje deels over te dragen en werd met twee anderen in 2015 Stichting Galepop opgericht, met als doelstelling dat er nog vele edities van het festival zouden volgen.

Helaas werd in 2017 de gemeentelijke subsidie voor een laatste keer toegekend. Van Ommen laat nog weten: ‘De gemeente Nieuwegein heeft in 2017 besloten dat er minder budget is voor poppodia in Nieuwegein en dat het budget dat nu beschikbaar is gaat richting Geinbeat.’ Uit eigen financiële middelen kon in 2018 Galepop XIV nog georganiseerd worden. Ook kreeg het bestuur de mededeling dat veel vrijwilligers de handbalvereniging gingen verlaten en niet meer beschikbaar en inzetbaar waren bij de organisatie van een volgend festival. Het bestuur van Stichting Galepop zag de twee belangrijkste pijlers in de organisatie wegvallen en besloot in december 2018 de stichting te ontbinden en geen initiatieven meer te nemen voor de organisatie van een 15e festival in de wijk Galecop.

Na 12,5 jaar JSV-United Jeugd Club en 8 jaar Nieuwegein Awards is het Galepopfestival het derde grote lokale evenement dat van de agenda in Nieuwegein is verdwenen.

3 thoughts on “Na de Nieuwegein Awards, de United Jeud Cup ook het Galepopfestival weg uit Nieuwegein

 1. René Hansen

  Waarom werd bij jullie de subsidie dan stop gezet?

  1. Staat in het midden van het verhaal. Het budget dat voor poppodia nog beschikbaar is gaat naar Geinbeat.

   1. judith

    Geinbeat is ook ten dode opgeschreven!!!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren