Museumwerf Vreeswijk gastheer voor zalmschouwenvloot

Op zaterdag 22 juli krijgt Museumwerf Vreeswijk een bijzondere groep schepen te gast. Vanaf drie uur ’s middags strijkt een vloot van zo’n 20 zalmschouwen neer aan het werfterrein. De Museumwerf ontvangt ze graag en laat de opvarenden gastvrij gebruikmaken van de faciliteiten van de Museumwerf zoals toilet, douche en de ontvangstruimte.

De schepen zijn van leden van de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ). De VBZ zet zich in voor het behoud van de schepen, de visserscultuur en de technieken. De Museumwerf vormt een tussenstop want de leden zijn onderweg naar de grote varend erfgoedmanifestatie Hassailt in Hasselt (vergelijkbaar met VreeswijkVolVaart!). De volgende ochtend trekt de vloot weer verder.

Zalmschouwen, ook drijver of drijverschuit genoemd, werden tot halverwege de vorige eeuw gebruikt voor de visvangst op de binnenwateren. Er werd gevist op diverse vissoorten met verschillende technieken. Een ervan was met drijfnetten waar de term drijver(schuit) naar verwijst.

Foto’s: Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren