Mondriaan-museum bij Montessorischool De Vleugel

Het is een heel chique museum, vindt de 5-jarige Vera. De kleuters van Montessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen in Nieuwegein maakten afgelopen week reproducties van beroemde schilderijen van Piet Mondriaan. Ze maakten zijn werk na op de kralenplank, schilderden vlakken in primaire kleuren en tekenden er op los. Deze werkjes zijn verzameld in een heus Mondriaan-museum en Vera is de gids.

Vera kijkt aandachtig toe

In een overjas in Mondriaan-stijl leidt Vera ze bezoekers rond langs de kunstwerken. Herkenbaar is Victory Boogie Woogie, het kunstwerk dat Mondriaan niet meer heeft kunnen afmaken voor hij overleed. Vera vindt vooral de kleuren erg mooi en weet te vertellen dat Mondriaan werkte met de kleuren rood, geel, blauw en zwart. We zien niet alleen veel schilderijen maar ook een vaas in Mondriaanstijl. Zelfs de overjas van Vera is door de kleuters ingekleurd. Het museum ademt in alles Mondriaan uit.

Een week lang is het museum na schooltijd open voor ouders en grootouders, netjes op 1,5 meter afstand. Wie het museum bezoekt komt eerst langs de kassa. Daar wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Of er ook met credit card betaald kan worden vraagt een vader. Ja hoor, geen probleem, ook die wordt gescand met de speelgoed-scanner. Met de opbrengst van het museumbezoek wil de klas graag een kunstboek voor de bibliotheek kopen.

Het Mondriaan-museum in de school in de wijk Zuilenstein is onderdeel van een schoolbreed project. In elke groep van De Vleugel staat een kunstenaar centraal. Zo zijn er werken gemaakt in de stijl van Keith Haring, Míro en Pablo Picasso. Benieuwd naar deze kunstwerken? Op de website van De Vleugel (www.devleugel.net) staat een galerij met door de leerlingen gemaakte kunstwerken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren