Mondiale Speurtocht

Op 28 mei liepen 60 enthousiaste leerlingen van basisschool De Schouw en Christoffel de eerste Mondiale Speurtocht in winkelcentrum Cityplaza. De tocht voerde langs verschillende winkels waarbij de leerlingen veel leerden over de producten die zij thuis in de kast hebben staan. Zo hebben de kinderen gekeken naar de herkomst van de artikelen, de grondstoffen en de gevolgen van ons consumptiepatroon voor het milieu. Komende weken zullen nog 6 andere groepen de Mondiale Speurtocht lopen. De komende jaren zal de speurtocht structureel opgenomen worden in het lesaanbod van het Milieu Educatie Centrum.

Speciaal voor de speurtocht is een ‘stukje’ wereldwinkel naar de bibliotheek gehaald. Uit een deel van het assortiment van de winkel kunnen de kinderen zien dat de koffie uit Guatemala komt, hagelslag uit Ghana en katoen uit Amerika. De Mondiale Speurtocht wijst de kinderen erop dat Nederlanders veel producten uit andere landen gebruiken. De leerlingen ontdekken dit aan de hand van Hafeni, een jongen uit onze partnerstad Rundu in Namibië die dezelfde route door City Plaza heeft gelopen. Hafeni heeft Cityplaza geboeid bekeken en laat de Nieuwegeinse kinderen nu door zijn ogen naar hun eigen vertrouwde omgeving kijken.

De gemeente heeft de tocht ontwikkeld in samenwerking met basisschool Christoffel en de Eerste Montessorischool uit Nieuwegein. Daarnaast is er met de winkeliers overleg gevoerd. Zo passen enkele winkeliers hun etalage aan en zijn er afspraken gemaakt wanneer de leerlingen in de winkels enkele vragen kunnen stellen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk