Minister Peijs opent de ‘Jan Blankenbrug’

Woensdag 15 september opent minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de derde brug tussen Nieuwegein en Vianen. Vroeger stond de brug hoog in de file top 10. De A2 was bij de Lek een ware nachtmerrie voor elke automobilist. Maar er kwamen oplossingen.

Eerst bouwde men een extra brug in de A27 aan de andere kant van Nieuwegein. Vijf jaar geleden kwam er een nieuwe brug voor de A2 en werd de oude boogbrug buiten gebruik gesteld. Morgen komt er dus nog een nieuwe brug bij. En hopelijk is dan de komende 20 jaar, de Lek geen barrière meer voor het autoverkeer. Wist u dat al 800 na Christus mensen bij Vianen over de Lek gingen. In de rubriek ‘De oude PEN’ laten wij u in drie delen genieten van de historie van deze brug van 1485 tot nu. De Stichting Boogbrug Vianen is in de bres om de oude boogbrug te behouden voor het nageslacht.

De naam van de brug: de ‘Jan Blankenbrug’ is vernoemd naar de ingenieur en 1e Inspecteur Generaal van de Rijkswaterstaat Jan Blanken (1755-1838). Deze man komt uit Vianen en ligt daar ook begraven. Vanaf de begraafplaats in Vianen heeft men uitzicht op de nieuwe brug.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk