Minibiebs vind je ook in Nieuwegein

Sinds 1 oktober jl. hangt er in de carport van Christel Hoeflaken een opvallend oranje kastje. Dit kastje is een zogenaamde minibieb en is gevuld met diverse boeken zoals: thrillers, romans en waargebeurde verhalen. Geïnteresseerden kunnen kosteloos de boeken lenen of ruilen.

Deze kleine bibliotheek, genaamd ‘Boek zoekt jou!’ is te vinden op de Vogelaarsweide in de wijk Batau-Noord en is 24 uur per dag en zeven dagen in de week geopend (behalve rond Oud en Nieuw). Christel hoopt zo op een laagdrempelige manier meer mensen aan het lezen te krijgen. In Nieuwegein zijn meerdere minibiebs te vinden zoals aan de IJsselsteinseweg, de Zirkoondrift en de Alblasserschans. Landelijk zijn er meer dan 1500.

Over Minibieb
Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Je kunt een eigen minibieb ophangen aan jouw huis of plaatsen bij jouw vereniging, school of bedrijf. Maar je kunt ook een andere Minibieb blij maken met jouw boeken. Leen niet alleen boeken, maar ruil er ook af en toe eentje. Als iedereen meedoet, kunnen veel mensen genieten van lezen en verstoffen boeken niet achterin de kast

Wat is een Minibieb
Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.

Ontstaan
Steeds meer instellingen hebben last van de crisis of er wordt om andere redenen bezuinigd. Zo verdwijnen er steeds meer bibliotheken of moeten boekwinkels hun deuren sluiten. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op. Minibieb sluit aan bij deze beweging. Wat is er mooier dan met elkaar in een buurt, bij een vereniging of bedrijf boeken te delen. Vaak staan ze in de kast nadat je ze gelezen hebt, maar met Minibieb kun je er iemand anders blij mee maken. En wie weet kom jij ook weer een mooie verrassing tegen in een andere Minibieb.

7 thoughts on “Minibiebs vind je ook in Nieuwegein

 1. Kleine aanvulling: het assortiment van minibieb “Boek zoekt jou!” wisselt regelmatig! Dus kom regelmatig even kijken of er wat voor je bijzit!

  1. Dirk de Leeuw

   Christel, ik heb nog een hele lading boeken waar ik niets mee doe. kan ik je daar blij mee maken.

   1. Dank voor het aanbod. Om hoeveel boeken gaat het ongeveer? Ik zoek voor mijn minibieb met name naar romans, thrillers en bijv. waargebeurde verhalen. Kinderboeken zoek ik niet.

    1. Dirk de Leeuw

     het is van alles wat, ik heb nu 3 dozen met ongeveer 40 boeken in mijn auto staan. thuis heb ik er noig een hoeveelheid staan

 2. Ingrid

  Heb je nog iets gedaan om dit kastje waterdicht te maken, ik heb toevallig net dezelfde gekocht

  1. Ja de randen afgeplakt met watervasteTesa extreme outdoor tape. Lijkt beetje op ductape. Het functioneert prima. Boeken blijven keurig droog.

 3. Mijram

  Wat een leuk kastje, mag ik vragen waar je deze gekocht hebt?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren