Mini-loempia’s

Op 3 februari vieren Chinezen hun Nieuwjaarsfeest en luiden daarmee het jaar 4708 in. Voor hen is het de belangrijkste feestdag van het jaar, waarbij het begin van de lente wordt gevierd. Traditioneel horen daar loempia’s bij, geserveerd als voorgerecht of als snack. Veelal worden de loempia’s gefrituurd in diep vet. In dit recept, dat ik van kookcollega Wesley Adelaar mocht lenen, worden ze in de oven bereidt. En dat scheelt aardig wat calorieën. Nodig voor ca. 20 of 40 stuks:
1 pak filodeeg
1 winterwortel
150 g (gerookte) kipfilet (scharrelkip/biologisch)
olijfolie
3 bosuitjes
zout
peper Extra: grove rasp; bakkwastje; bakpapier of permanent bakvel; Laat het filodeeg ontdooien volgens de aanwijzing op de verpakking (dit moet vaak al enkele uren van te voren !!!).
Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook.
Ondertussen de wortel schillen en grof raspen.
Blancheer de geraspte winterwortel ca. 1 minuut in het kokende water.
Giet af door een zeef en laat de wortel goed uitlekken.
Snij de kipfilet in hele dunne reepjes.
Hak de bosuitjes fijn.
Doe wat olijfolie in een kommetje.
Leg een vel filodeeg op een werkblad en bestrijk het met olie.
Leg er een vel filodeeg precies bovenop en snij het vel doormidden, zodat twee rechthoeken ontstaan, of in vieren, zodat vier vierkantjes ontstaan.
Doe dit ook met de rest van de deegvellen.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een permanent bakvel.
Meng de uitgelekte wortel met de bosui en de kipfilet en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel dit mengsel over de deegplakjes door het in de lengte tegen een zijkant aan te leggen.
Rol de deegplakjes op door eerst wat deeg tegen de korte kant van de vulling aan te leggen en ze dan in de lengte op te rollen.
Plak de naadjes dicht met wat olie of water.
Leg de loempiaatjes met de naad naar beneden naast elkaar op de bakplaat.
Bak de loempiaatjes ca. 20 minuten en serveer ze direct.
Eet ze naturel of met een ketjap- of chinees tomatensausje (zoet-zuur). Voorgerecht of snack met vlees.
Bron: www.receptenbaan.nl, website van Wesley Adelaar uit Batau-noord. Tip
Loempia’s kun je prima vegetarisch maken. Vervang de kipreepjes door vega-roerbakreepjes, die je eventueel nog wat kleiner snijdt. Of snij een vegetarische schnitzel in dunne reepjes of kleine blokjes. Weetje
Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht, maar vind je ook terug in de Indonesische, Vietnamese en Thaise keuken en in verscheidene varianten. Loempia’s horen bij de tradities van het Chinees nieuwjaar (in het Mandarijn: Xin nian yu kuai) en ze symboliseren de zijderupsen die rond die tijd uit het ei komen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk