Miljoenenfraude met pgb’s in Nieuwegein

De Nieuwegeinse zorginstelling Me Care, die inmiddels is opgedoekt, heeft voor miljoenen gefraudeerd. Dat vermoeden hebben het Openbaar Ministerie en het Achmea Zorgkantoor. Me Care bracht verslaafden en probleemjongeren onder in huurpanden in Nieuwegein. Namens hen werden persoonsgebonden budgetten (pgb) aangevraagd voor in totaal ruim twee miljoen euro. Waarschijnlijk is dat geld niet aan zorg besteed.

De gemeente Nieuwegein is al sinds 2012 op de hoogte van de fraude, maar zegt zelf niet betrokken te zijn. Onbevestigde bronnen spreken dat tegen. Die melden dat er naast pgb-fraude ook sprake is van omvangrijke bijstandsfraude. “Mensen konden zich inschrijven op adressen waar panden van de stichting Me Care gevestigd waren om zo een uitkering te krijgen.” Maar volgens bronnen woonde er vervolgens niemand.

De gemeente is verantwoordelijk voor het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Groepen mensen, waaronder veel zigeuners, zouden volgens de onbevestigde bronnen met busjes tegelijk naar het stadhuis zijn gebracht om een uitkering aan te vragen. De gemeente Nieuwegein heeft niet gereageerd.

De 46 oud-cliënten van Me Care moeten hun pgb’s terugbetalen aan het Achmea Zorgkantoor. Advocaat Osinga van een groot deel van de oud-cliënten ontkent dat er sprake is van fraude. Hij wijt de onregelmatigheden aan een administratief onvermogen bij de bestuurders van Me Care. Sinds juni vorig jaar verstrekt Achmea geen pgb’s meer aan mensen die met Me-Care in zee wilden. In september volgde het besluit geld terug te vorderen. Dat betekende het einde van de stichting aan de Symfonielaan in Nieuwegein, met twaalf werknemers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren