Militairen geven scholieren training in Nieuwegein: ‘Ik sport wel, maar niet zo intens als dit!’

“Handen omhoog. Linkerschouder, rechterschouder. Zo ja, stukje naar links nog”, roept een marinier op het grasveld van Sportpark Galecop. “Denk na voordat je iets doet!” Scholieren van het Oosterlicht College en het MBO Utrecht lopen in een groene overall met een houten balk boven hun hoofd over het grasveld. Ze worden gedrild door vooral (oud-)commando’s en ander defensiepersoneel. “Recht blijven! Eén, twee en leg de balk weer terug op de grond.” Sportfysiotherapeut Rick van Dijk: “Als je kracht levert, adem je uit!’. Gedurende de dag geeft hij alle leerlingen training om beter te leren ademen.

Leerlingen krijgen het zwaar te verduren op Sportpark Galecop

Derde keer alweer
Cees van Rootselaar, sportcoördinator van medeorganisator SportID is blij dat Nieuwegein de Nationale Sportweek alweer mocht organiseren, samen met vier andere gemeenten. “Het draagt bij aan de doelstellingen die we hebben om jongeren meer te laten sporten en om sport meer onder de aandacht te brengen”, zegt hij. Dat is tevens het idee van NOC*NSF achter de Nationale Sportweek. De sportdag is georganiseerd in samenwerking met defensie.

Dat Nieuwegein het evenement voor het derde jaar op rij organiseert, geeft wel aan hoe belangrijk alle partners het evenement vinden, benadrukt Van Rootselaar. “Deze jongeren hebben morgen spierpijn”, zegt hij met een grijns op zijn gezicht als de kinderen met zweet op hun voorhoofd komen langsrennen.

De leerlingen gaan langs verschillende stations, waar ze op fysiek en mentaal gebieden worden getest. Ze bouwen een vlot, schieten, kruipen en tillen kisten en een brancard met een pop over het parcours.

Het gaat om de balans
Egberd Ruijgrok zat vroeger bij de korpscommandotroepen en is inmiddels al twaalf jaar bezig met het organiseren van mentale en fysieke trainingen. Ruijgrok: “Het gaat vandaag ook om normen en waarden. Hoe gaan we met elkaar en ons lichaam om?” Het gaat om de balans tussen goed eten, een beetje fit zijn en soms wat minder eten, zegt hij.

Dai Carter, voormalig lid van het Korps Commando Troepen en een van de gezichten van het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge vult aan: “Vaak stoppen mensen omdat het mentaal teveel wordt, terwijl zij fysiek nog een stuk verder kunnen gaan.” Hij ziet dat de doelgroep waar hij veel mee werkt en die vandaag in Galecop rondloopt, veel kampt met stress en spanning. “En ademhaling helpt daartegen; hier kan meer mee worden gedaan.”

Let op je ademhaling!
Sharon van Hal en Merel Ster zitten samen in een groepje en proberen een enorme band een aantal keer te kieperen. Ze hebben het zwaar, maar doen hun best. Ster heeft last van astma. “Het gaat niet goed. Als ik mij inspan, krijg ik daar last van. Ik sport normaal gesproken wel, maar niet op deze intense manier”, zegt ze. De ademhalingsoefeningen helpen haar om weer tot rust te komen. Werk samen en denk na voordat je handelt, krijgen de scholieren regelmatig te horen.

Van Rootselaar benadrukt dat de plannen van zijn organisatie verder reiken dan vandaag en de rest van de week. “De aandacht die deze week genereert, gebruik je voor de rest van het jaar”, zegt hij. “Dit doen we het hele jaar door het ondersteunen van verenigingen en het organiseren van naschoolse activiteiten en clinics.”

Hij weet dat er vooral op het gebied van overgewicht bij Nieuwegeiners nog flinke stappen te maken zijn. “Sommige mensen zijn alleen moeilijk te vinden of hebben weinig te besteden”, zegt Van Rootselaar. Daar komt nog bij dat het aantal jongeren dat lid is van een sportvereniging afneemt.

Nadat Nieuwegein de eerste sportweek organiseerde, twee jaar geleden, zagen verenigingen in de gemeente een toename van het aantal aanmeldingen bij sportclubs, zegt hij. De Nieuwegeinse wethouder sport, John van Engelen: “Wij hebben geen precieze cijfers, maar hebben zeker de indruk dat zo’n week een positief effect heeft op de populariteit van sport.” En volgend jaar? “Dan gaan we tijdens de Nationale Sportweek weer een heleboel evenementen organiseren, of we de sportweek nou officieel organiseren of niet”, zegt Van Rootselaar.

Militaire training van familie
Manon Timmer staat toe te kijken, terwijl haar groepje een werkend vlot probeert te bouwen. Ze gelooft dat deze sportweek jongeren kan motiveren en stimuleren om meer te sporten, maar dat dit geldt volgens haar wel vooral voor jongeren die sporten al leuk vinden.

Van Hal is even later weer helemaal de oude, als ze over het parcours loopt waarbij ze een kist onder een camouflagenet door moeten slepen. “Het gaat weer beter. Dit is wel het leukste onderdeel”, zegt ze. Ster zit helemaal in haar element; ze is dit gewend. Ster: “Ik ben vroeger gedrild door mijn familie. Op mijn elfde begon ik met mijn militaire training die ik van mijn familie kreeg. Dit heb ik tot mijn vijftiende gedaan.” Haar opa wilde dat ze bij het leger zou gaan, en zelf wil zij dat ook. Precies waar defensie op hoopte: nieuwe jonge gemotiveerde aanwas.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren