Katern

Militaire onderscheiding in Nieuwegein

Zes Afghanistanveteranen hebben vrijdag 14 februari j.l. ten overstaan van 250 leerlingen van het ROC Midden Nederland in Nieuwegein een gevechtsinsigne ontvangen. De uitreiking vond daar plaats, omdat wachtmeester 1 Remco Zijl, 1 van de 6 militairen die vandaag centraal stond, daar werkt als instructeur van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa).

Tijdens de uitzending in Uruzgan in 2010 werden de militairen, als onderdeel van een Police Mentoring Team (PMT), tijdens verschillende patrouilles geconfronteerd met bermbommen en onder vuur genomen met mortieren en granaten. Verder heeft de groep onder meer met gevaar voor eigen leven eerste hulp verleend aan Australische collega’s, nadat zij in een gezamenlijke patrouille met hun voertuig op een bermbom waren gereden.

De groepsleden van de PMT 5 groep ALFA die het insigne vandaag gekregen hebben, zijn: wachtmeester 1 Remco Zijl, sergeant Huub Wesseling, korporaal Tiemen van der Waal, soldaat 1 Emiliano Jackson, korporaal 1 Stefan van Varik en Marin van den Bogaard. “Jullie hebben de persoonlijke risico’s professioneel getrotseerd. Daar ben ik, als jullie toenmalige commandant, nog iedere dag trots op”, stelde luitenant-kolonel Ernst Lobbezoo in zijn speech bij de uitreiking van de insignes.

Het ‘Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden’ (kortweg aangeduid als gevechtsinsigne) wordt toegekend aan militairen die hebben deelgenomen aan een militaire operatie, waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden. De eerste gevechtsinsignes werden op 9 juli 2009 in Uruzgan uitgereikt door toenmalig Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren