Middeleeuws zwaard te bezichtigen in bibliotheek De tweede verdieping

Het Middeleeuwse zwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein het Klooster, is  tentoongesteld in de bibliotheek De tweede verdieping in het Stadshuis. De officiële opening van de tentoonstelling vond woensdagmiddag plaats. De wethouders John van Engelen (erfgoed) en Ellie Eggengoor (Economische Zaken) onthulden het zwaard welke te zien is tot 10 december tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke.

Het gaat om een middeleeuws ridderzwaard van 118 cm lengte met een houten handvat en leren schede, dat tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Het is gevonden met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’).

Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).

Op donderdag 28 oktober geeft archeologe Roosje de Leeuwe samen met Tim Beerens een lezing over het zwaard en de opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster. In de lezing wordt ingegaan op de vondsten van de gehele opgraving en op die van het zwaard in het bijzonder. Hoe zag het landschap er destijds uit en wat deden de mensen daar?

Tim Beerens was als archeoloog betrokken bij de opgravingen en doet in zijn vrije tijd aan zwaardvechten. Hij zal meer vertellen over het zwaard zelf, wie de eigenaar kan zijn geweest en wat we weten over strijd en oorlogvoering in de middeleeuwen.

Deze lezing is een samenwerking van de Historische Kring Nieuwegein met de bibliotheek. Toegang is gratis. Aanmelden kan makkelijk online.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk