Metamorfose trambaan Nieuwegein

Het gaat snel met de bouw van de trambaan en halte in het centrum van Nieuwegein. Zo lag er een week geleden nog maar een klein stuk nieuw spoor ter hoogte van de nieuwe halte. Maar nu zijn de rails al zichtbaar over vrijwel het gehele traject.

Dat de trambaan in Nieuwegein een forse gedaantewisseling ondergaat, is goed te zien op de Zuidstedeweg. Aannemer Dura Vermeer sloeg daar gedurende het weekend van 12-13 maart een tentenkamp op. Midden op de kruising met de Koekoekslaan verrees een rij werktenten, waaronder het nieuwe spoor werd vastgezet. De aansluiting tussen de rails en het wegdek werd in die tenten met een vloeibare substantie dichtgegoten. Omdat de bouwvakkers daarbij geen regen kunnen gebruiken, waren de tenten opgezet zodat de vloeibare substantie snel droog en hard werd.

Tegelijkertijd draaide tijdens dit weekend de betonstort op volle toeren. De betonwerkers legden het fundament van het gloednieuwe wissel dat op 16 en 17 maart arriveerde en met een indrukwekkende kraan op de plek van bestemming werd gehesen. Het werk in Nieuwegein levert niet alleen een nieuwe tramhalte en baan op, maar ook een modern kruispunt voor de regionale tramlijn. Hier via dit wissel zullen de trams afslaan richting Nieuwegein-Zuid of IJsselstein. De tramlijn is zo voor de komende dertig jaar verzekerd van een nieuw wissel. De komende periode zal dit wissel worden ingesteld en aangesloten op het beveiligingsysteem om daarna uitgebreid te worden getest.

Vuurwerk
Verderop langs de lijn zijn de lassers actief die de spoorstaven aan elkaar verbinden. De lassers zorgen met hun rookpotten niet alleen voor vuurwerk op het bouwterrein. Geregeld wordt er ook door hen geslepen aan de rails om te zorgen voor een goede verbinding tussen de spoorstaven. Omdat de slijpmachines goed te horen zijn, wordt dit werk alleen overdag en niet in de avonduren uitgevoerd. Met alle bouwactiviteiten is er tussen 07.00-23.00 uur voorlopig het nodige te doen en de aannemer blijft actief met twee bouwploegen die lange dagen draaien. Houdt ook rekening met bouwverkeer op het terrein en in de directe omgeving.

Het werk aan het spoor loopt volgende week door. Dan wordt ook gewerkt aan de bestrating van de twee perrons van de nieuwe tramhalte. Op de Zuidstedeweg vindt dan asfalteringswerk plaats en werkt Dura Vermeer aan het spoor op de rijstroken van de weg richting de A.C. Verhoefweg. Omdat het werkterrein op de Zuidstedeweg is verplaatst, zijn de borden en de omleidingsroutes voor de weggebruikers met ingang van 16 maart aangepast. De kruising met de Koekoekslaan blijft tot eind maart afgesloten en ook daarvoor geldt een omleiding.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk