Met zelfgemaakte brug slaan inbrekers toe bij volkstuintjes Nieuwegein: ‘Ben er narrig van’

Ons Belang

Op het volkstuincomplex Ons Belang aan de Montageweg in Nieuwegein is bij tientallen schuurtjes ingebroken. Aggregaten, grasmaaiers, gereedschap: dieven hebben het allemaal meegenomen via een zelf aangelegde brug. Eigenaren balen. “Er zit gewoon handel in.”

“Kijk, ze hebben deze plank weggebroken”, vertelt Wim van der Heijden als-ie laat zien hoe de inbrekers bij zijn schuurtje binnen zijn gekomen. Het houten huisje is gemaakt van donkerbruine planken. Waar het oude slot zat, zit nu een gat met wat zaagsel.

Zijn aggregaat is gestolen. “Een dure jongen.” Hij had ‘m pas een paar jaar en gebruikt ‘m om z’n grote trots de aardbeienplanten – “die er trouwens prachtig bijstaan” – water te geven: het aggregaat zorgt voor stroom voor een pomp die water uit de sloot haalt.

In de nacht van donderdag op vrijdag sloegen inbrekers toe op het volkstuinencomplex van Ons Belang. Volgens het bestuur hebben ze zeker tachtig schuurtjes opengebroken. Bij de ingang staat een hek, maar de inbrekers hadden een brug aangelegd over de sloot rond het complex.

“Daar ben ik wel even een nachtje narrig van geweest”, vertelt Van der Heijden. Zonder aggregaat moet hij al z’n planten met een gieter water geven. “Niet te doen.” Rijen aardbeienplanten staan er, maar ook uien, tomaten, courgettes. Een werkende tuinslang is overduidelijk onmisbaar.

Van der Heijden is lang niet de enige die spullen kwijt is. “Benzinepompjes, generatoren, bosmaaiers, grasmaaimachines, hamers, bijlen, zagen”, somt Jan Schrama op na de vraag wat er allemaal weg is. Hij heeft zelf ook een volkstuin en zit in de tuinverhuurcommissie.

Op de hoek laat hij zien hoe de inbrekers waarschijnlijk bij de tuinen zijn gekomen: met een zelf aangelegde brug over de sloot rond het complex. “Ze hebben een tank in het water gelegd en daarop allemaal planken.” Aan de overkant van het water is het gras nog platgedrukt.

Er lag een heel spoor van gereedschap”, vertelt hij, “want waarschijnlijk zijn ze gestoord tijdens de klus. Ze hebben een deel meegenomen en zijn toen gevlucht.” De afgelopen dagen zag Schrama veel verdrietige eigenaren die de schade opnamen.

Het bestuur denkt na over betere beveiliging. Schrama vraagt zich alleen hardop af of camera’s een optie zijn. Wie over het complex loopt, snapt zijn punt: het is er zo groot dat de tuinders spreken van wijken en straten – en veel mensen vooral hun directe buren kennen.

Hobby-tuinier Van der Heijden hoopt ook dat er een oplossing komt. “Ik ben bang dat ze anders over twee, drie jaar gewoon weer terugkomen. Mensen gaan toch weer spullen aanschaffen, want je kunt niet zonder. En dan komen ze opnieuw.”

Nieuwe sloten
Met een ruk slingert hij een aggregaat aan, geleend van zijn broer, die ook een tuin heeft. Op z’n schuurtje heeft hij inmiddels een ander slot gezet, al betwijfelt-ie of hij de deur voortaan nog wel op slot zal doen. Met een koevoet of schroevendraaier ben je immers zo binnen, denkt hij.

Terwijl het water over de groene, glimmende aardbeien stroomt, kijkt Van der Heijden geamuseerd toe. Tuinieren doet hij hier al 25 jaar met veel plezier en dat gaat niet zomaar veranderen. “Wat vind je van m’n tomatenplanten? Ze doen het goed, hè?”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk