Meer grasveldjes maken plaats voor wilde bloemen in Nieuwegein

Dit willen wij ook in onze buurt’ – dé aanleiding voor het inzaaien van wilde bloemen in vier extra wijken in Nieuwegein. In Doorslag, Wijkersloot, Galecop en Fokkesteeg worden de bloemenlocaties aangelegd. Het bepalen van de locaties is een goede samenwerking tussen de wijkbewoners, Gemeente Nieuwegein en Bloeiend Nieuwegein: geen invloed van verkeer, passend in de omgeving en eventueel dicht bij een school. De buurt is vooraf geïnformeerd via wijkbrieven, facebook en aanliggende woningen hebben een papieren buurtbericht ontvangen. De gemeente neemt de locaties op in het onderhoudsprogramma.

Zo maken er in Nieuwegein steeds meer grasveldjes plaats voor bloemen. ‘Wílde bloemen’, voegt Josien toe. ‘Van margrieten en boterbloemen tot rode klaver en vogelwikke. Je zaait ze één keer in, daarna houdt het zichzelf in stand. Al deze inheemse soorten dragen bij aan de biodiversiteit. Daar gaat het slecht mee, vindt ook de Word Health Organization (WHO). Zij hebben heldere doelen opgesteld om, nou ja, om het allerergste te voorkomen. De WHO richt zich natuurlijk vooral op overheden, maar hun doelen zijn voor burgers heel goed toepasbaar.’

‘Denk aan alle grasvelden waar niet gespeeld of gevoetbald wordt, en alle groenstroken langs wegen. De stad fleurt ervan op en gaandeweg groeit ook de bewustwording. Daar gaat het om. Boeren zie je ook steeds vaker akkerranden inzaaien met wilde bloemen. De reden is simpel: ecosystemen zijn optelsommen. Álle beetjes helpen. Ook in je stad, ook in jouw straat en ook in je tuin.’

Zie jij mogelijkheden in jouw buurt? Neem contact via josien@bloeiendnieuwegein.nl of kijk op de website van maak grijs groener wat jij zelf kan doen voor meer biodiversiteit in je eigen tuin of buurt.

Over Bloeiend Nieuwegein
Bloeiend Nieuwegein wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het innovatiefonds Samen voor Biodiversiteit; educatieve invulling van Groen doet Nieuwegein Goed, een samenwerking van de gemeente Nieuwegein, steun vanuit de provincie Utrecht Groen aan de Buurt, Mitros, Wijknetwerk Doorslag. De deskundige uitvoer wordt gedaan door Van Wijk Groen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk