Medio 2020 zullen ook in Nieuwegein elektrische bussen gaan rijden

De provincie Utrecht en vervoerder Qbuzz hebben deze week twee nieuwe elektrische bussen gepresenteerd. De bussen moeten over een jaar een deel van de verouderde vloot van Qbuzz gaan vervangen. Een gelede bus van achttien meter is bedoeld voor het stadsvervoer, de bus van twaalf meter wordt vooral in de spits in het streekvervoer ingezet, waaronder in Nieuwegein. Medio september dit jaar zal bekend zijn op welke lijnen de elektrische bussen zullen gaan rijden. Dan is het plan afgerond over de inzet van de nieuwe bussen.

Voor de nieuwe stadsbus is gekozen voor het Franse merk Heuliez, een dochter van de Italiaanse vrachtwagenbouwer Iveco. De bus heeft een futuristisch uiterlijk met gestroomlijnde kappen over de wielen. Ook de voorkant is opvallend en doet denken aan een tram.

Deze elektrische bus zal ingezet worden op de lijnen 3, 7 en 8 in de stad. Net als de bussen op lijn 1 is het bedoeling dat de bus de hele dag blijft rijden. Daarvoor worden ze op het eindpunt telkens een paar minuten opgeladen met een zogenoemde pantograaf, een stroomgeleider zoals treinen en trams die ook hebben.

EBUSCO
Voor de streekbussen is gekozen voor het merk Ebusco, en dat is opmerkelijk. In Utrecht rijden al tien bussen van dit merk op lijn 1. U-OV kende veel opstartproblemen met deze bussen; in het begin haalde het grootste deel van de bussen het einde van de dag niet. Ook vielen regelmatig bussen onderweg stil.

Directeur Gerrit Spijksma heeft nu wel vertrouwen dat de nieuwe bussen het beter doen. “Wij hebben wederom voor Ebusco gekozen omdat ze de grootste batterij van alle busleveranciers aanbieden. En een grote batterij is nodig om lange stukken te kunnen rijden zonder op te laden. We hebben vertrouwen in Ebusco; ze zijn overgestapt naar een andere producent in China. Het bedrijf heeft geleerd, en wij hebben inmiddels ook goede ervaringen met de tien Ebusco’s die al in de stad rijden, want ze doen het.”

DUURZAAM
Een elektrische bus is twee keer zo duur als een bus op diesel. Daarom betaalt de provincie vijf miljoen euro extra aan Qbuzz voor de aanschaf van deze vijfenvijftig elektrische bussen. Volgens gedeputeerde Dennis Straat (VVD) is het dat geld meer dan waard: “We willen het goede voorbeeld geven als we willen dat iedereen duurzaam gaat reizen. Het heeft ook veel voordelen. Deze bussen zijn stiller en je hebt geen uitstoot meer. En daarom hebben we er extra geld voor vrijgemaakt in de begroting.”

De bussen worden onder andere in de stalling in Nieuwegein bijgeladen gedurende de nacht en in de middagpauze. Hiervoor zal speciale laadapparatuur worden gebouwd. In het eerste kwartaal van 2020 zullen de elektrische bussen gaan rijden.

Op de foto (vlnr): Gerrit Spijksma, directeur U-OV, Ron Molenaar, chauffeur U-OV, Peter Bijvelds, directeur Ebusco en Dennis Straat, gedeputeerde provincie Utrecht

4 thoughts on “Medio 2020 zullen ook in Nieuwegein elektrische bussen gaan rijden

 1. Bas

  “Deze bussen zijn stiller”
  Graag op lijn 74! Scheelt dat in ieder geval een beetje herrie op de Sluyterslaan.

 2. Densi

  Men kan nog een voorbeeld nemen aan Arnhem die sinds jaar en dag hun trolleybus hebben.

 3. […] is het sleutelwoord. Het effect van elektrische bussen in pak ‘m beet Nieuwegein vanaf 2020 is op z’n zachtst gezegd ook niet zo groot op wereldschaal. Nederlanders legden in […]

 4. Mevr T.l.Vertegaal

  Ik hoop dat in januari 2020 de nieuwe bussen gaan rijden, want de rood/grijze bussen zijn afschuwelijk. Ik kan daarin niet fatsoenlijk plaatsnemen. Het pad is te smal en bij de uitgang zijn geen stoelen. Het zijn voor mij akelige ritten. In die bussen zijn veel te weinig plaatsen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren