Martin C. uit Nieuwegein blijft voorlopig nog vast zitten

Martin C. uit Nieuwegein blijft voorlopig nog vast zitten, dat heeft de rechtbank vandaag beslist. De tbs-maatregel met dwangverpleging van de 59-jarige man is verlengd met twee jaar. C. wilde zelf dat zijn behandeling met maar één jaar zou worden verlengd. De rechtbank gaat niet mee met dat verzoek omdat duidelijk is dat de behandeling meer tijd in beslag zal gaan nemen dan één jaar.

C. is veroordeeld voor doodslag op Sybine Jansons uit Maarn en de verkrachting van twee andere slachtoffers. C. woonde in de Nieuwegeinse wijk Galecop aan de Arthur van Schendelhove tegenover een kinderspeelplaats.

Volgens de kliniek waar C. verblijft en andere deskundigen is er bij de man nog sprake van verschillende stoornissen en is het risico dat hij weer de fout in zal gaan nog aanwezig. De situatie van de man is zelfs verslechterd ten opzichte van twee jaar terug. Toen was de vorige verlengingszitting. De behandelingen hebben tot nu toe maar een beperkt resultaat opgeleverd, de kliniek zegt dan ook dat het niet zinvol is om op dezelfde voet door te gaan, ook zien de behandelaars geen andere behandel- of interventiemogelijkheden.

Dood Sybine
Sybine (13) verdween op 19 januari 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Ruim een maand later werd haar lichaam gevonden in de Grote Heycop, een vaart vlakbij de Portengense Brug nabij Kockengen (Breukelen). Een half jaar later werd zedendelinquent Martin C. uit Nieuwegein opgepakt: weefsel met zijn dna zat onder de nagels van het meisje.

C. werd in 2001 in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op Sybine en twee verkrachtingen die hij daarna pleegde. Zijn tbs-behandeling is sindsdien telkens met het maximum van twee jaar verlengd, met name omdat de behandeling niet aansloeg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk