Mark Jacobs uit Nieuwegein Nederlands Kampioen Bowlen

De finales van de Nederlandse kampioenschappen bowlen zijn gewonnen door internationals Denise Blankenzee uit Julianadorp en Mark Jacobs uit Nieuwegein. Voor Blankenzee is het haar eerste titel bij de senioren. Jacobs werd al één keer eerder kampioen. Het tweetal mag Nederland in oktober vertegenwoordigen tijdens de European Championship of Champions in de Duitse hoofdstad Berlijn.

MarkJacobs Bowlen

Op de foto: Denise Blankenzee uit Julianadorp en Mark Jacobs uit Nieuwegein

Primeur
Ze moest ervoor overvliegen vanuit Amerika: De 23-jarige Denise Blankenzee is inmiddels 3 jaar student in Houston waar ze haar studie Finance combineert met de bowlingsport. Het betekent dat het Nederlandse publiek haar alleen nog online in actie kan zien. Tot de NK in Hoofddorp. Tijdens de voorrondes plaatste zij zich als derde voor de finaledag. Na een tussenronde stond Blankenzee nog steeds derde, wat betekende dat zij in de halve finale tegenover meervoudig kampioene Nicole Sanders kwam te staan. In een best-of-3 wedstrijd wist Blankenzee met 2-0 te winnen. In de finale wachtte Melissa Sorber uit Spijkenisse. In de eerste game ging Blankenzee aan de leiding tot zij een spare mistte waarmee zij Sorber de kans gaf terug te komen. Alleen strikes konden Blankenzee nog redden en dat lukte. De eerste game won zij met 243-239, waarna de tegenstand gebroken was en de tweede game overtuigend werd gewonnen. Zo won Blankenzee haar eerste nationale titel bij de senioren.

Broederstrijd bij de heren
Een kleine maand geleden wonnen ze samen brons tijdens de EK heren namens Nederland, nu stonden ze tegenover elkaar in de finale van de NK: De 34-jarige Mark Jacobs en Leidenaar Jord van Weeren. Het werd een finale om van te smullen. De eerste game werd overtuigend gewonnen door Jacobs, omdat Van Weeren de juiste lijn nog niet wist te vinden: 245-177. In de tweede game was alles anders. Beide heren bowlden de ene strike na de andere. Eén split in de vijfde beurt voor Van Weeren maakte uiteindelijk het verschil. Van Weeren strikte uit en kwam tot een score van 245. Omdat Jacobs in zijn laatste beurt 9 spare gooide had hij in zijn laatste worp minimaal 8 pins nodig voor een gelijk stand en 9 of een strike voor de winst. Het werd een strike en zo kwam Jacobs op 247 uit, waarmee hij voor de tweede keer in zijn carrière de Nederlandse Singles titel wist te winnen.

Europese kampioenschappen
De NK-titel betekent dat beide kampioenen Nederland in oktober mogen vertegenwoordigen tijdens de EK voor landskampioenen in Berlijn. Een uitdaging voor Blankenzee, omdat het seizoen in Amerika dan alweer in volle gang is. “We gaan er alles aan doen om erbij te zijn”, aldus Blankenzee in een eerste reactie. Ook Jacobs moet nog in gesprek met zijn werkgever, omdat hij al flink wat dagen moest inleveren voor de EK heren afgelopen juni. Het is het leven van de topbowler in Nederland.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk