Mandarijnen-rozijnenpannenkoek

Het is herfstvakantie dus een uitermate geschikte gelegenheid om deze week een keer pannenkoeken te eten. Het bakken van naturel pannenkoeken is een koud kunstje en kunnen je kids misschien al zelf. Het bakken van “gevulde” pannenkoeken, waar jij misschien meer zin in hebt, vraagt iets meer ervaring. Deze week als voorbeeld een recept met verse mandarijnen, want die zijn er nu weer. Maar je kunt je pannenkoek natuurlijk ook bakken met heerlijke herfstachtige paddestoelen. Of met ui, kaas, ananas en noem maar op.

Voor 8 tot 10 stuks:
1 pak pannenkoekenmix Meergranen (400g)
7 tot 8 dl melk
2 eieren (biologisch of vrije uitloop)
olie of boter om te bakken
mandarijnen (1 per pannenkoek)
flinke hand rozijnen
kaneelpoeder (desgewenst)

Extra: zeef; scherp mesje; koekenpan; beslagkom; mixer of garde; soeplepel; pannenkoekmes of bakspatel; wat extra borden; evt. aluminiumfolie.

Doe de pannenkoekmix met de helft van de melk in de beslagkom en mix door elkaar.
Breek de eieren en roer ze ook door het beslag.
Vul daarna al roerend het beslag aan met de zoveel van de overige melk tot het beslag de gewenste dikte heeft bereikt.
Laat het beslag even staan en was ondertussen de rozijnen, laat ze uitlekken in de zeef en dep ze een beetje droog in een oude theedoek.
Snij met het scherpe mesje de schil van de mandarijnen tot op het vruchtvlees.
Snij de mandarijnen daarna in dunne plakken en bewaar ze tot gebruik.
Verhit een scheutje olie of een klontje boter in de koekenpan.
Schep met de soeplepel beslag in de pan tot de bodem bedekt is, dit gaat het best als je ondertussen met de pan wat draaiende bewegingen maakt, terwijl je hem een beetje scheef houdt.
Leg meteen plakjes mandarijn in het nog vochtige beslag en strooi er de rozijnen over.
Druk mandarijnen en rozijnen aan met het pannenkoekmes en druppel eventueel nog hier en daar wat beslag om de vruchten goed op hun plaats te houden.
Bestrooi met een snufje kaneel.
Als de pannenkoek goudbruin en stevig is geworden deze keren (zie bij Weetje).
De andere kant ook goudbruin bakken, maar misschien iets korter i.v.m. eventueel aanbranden van de vruchten.
Laat de pannenkoek op een warm bord glijden en serveer liefst direct zo warm mogelijk.

Belegtips voor deze pannenkoek:
Poedersuiker, kristal- of basterdsuiker, pannenkoekenstroop en voor de “liefhebbers” chocoladevlokken of een beetje hagelslag puur, die wat gesmolten is door de warmte van de pannenkoek.

Tips
De melk die je voor het pannenkoekenbeslag neemt mag gerust de goedkope gesteriliseerde melk zijn, dat proef je toch niet. Lekker goedkoop en handig om er een paar pakken van op voorraad te hebben.

Vies hè, die druppende oliefles tijdens het pannenkoeken bakken. Vouw een velletje keukenpapier tot een strook en knoop het als een das om de hals van de fles. Het keukenpapier vangt de oliedruppels op.

De pannenkoeken warm houden? Gewoon tussen twee borden. Je kunt het onderste op een pan met heet water zetten, vlak bij de koekenpan.
Leg tussen “gevulde” pannenkoeken, zoals deze mandarijn-rozijnpannenkoeken, een stukje aluminiumfolie zodat ze makkelijk van elkaar te halen zijn. Gevulde pannenkoeken hebben een veel minder compacte structuur en vallen sneller uit elkaar als je ze vastpakt.

In plaats van mandarijnen kun je ook sinaasappels nemen.
Vind je de mandarijnpannenkoeken wat flauw, druppel er dan wat citroensap over voor het serveren.

Weetje
Pannenkoek keren:
Naturel pannenkoeken zijn compact en kun je keren door ze in een simpele draaibeweging met het pannenkoekmes te keren of, voor de geoefende pannenkoekbakker, in de lucht te gooien en in de pan op te vangen.
”Gevulde” pannenkoeken hebben minder samenhang door de (vochtige) ingrediënten. Gooi ze niet in de lucht want dan kun je je keuken een schoonmaakbeurt geven.
Het handigst is om de pannenkoek uit de pan op een groot bord te laten glijden (bord in de éne hand), de koekenpan op zijn kop op het bord leggen (pas op voor druppende olie) en in een snelle beweging bord en pan te draaien zodat de pan weer onder is. Pan weer op de kookpit en bord verwijderen (als het kleiner is dan de pan en vastzit, even de punt van een mes ertussen).

Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk