Maand van de Geschiedenis – Wat een ramp!

Bibliotheek De tweede verdieping herdenkt de hele maand oktober oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, dat 350 jaar geleden het rampjaar 1672 was. In het rampjaar had de Republiek aanvallen te verduren van Frankrijk, Engeland en een paar Duitse bisdommen. De provincie Utrecht gaf zich over aan de Fransen, tot groot ongenoegen van de rest van de Republiek. Na het vertrek van de Fransen heeft dit de provincie nog lang opgebroken. Er worden in dat kader verschillende activiteiten georganiseerd.

Zo geeft historicus Leen Ouweneel op donderdagavond 27 oktober een lezing over wat er tijdens het rampjaar in Utrecht en Vreeswijk gebeurde. Hij gaat in op de oorlogsvoering langs de Lek, wat de bezetting van de Fransen betekende voor Vreeswijk, en de vraag of de gaten in de Lekdijk – die door de Fransen zijn gemaakt – voordelig of nadelig zijn voor onze landsverdediging.

Expositie
Verder is er tot 21 oktober de expositie ‘Rampjaar 1672’. Deze expositie is gratis te bezichtigen  tijdens openingsuren in de bibliotheek. De expositie wordt geopend op zaterdag 1 oktober om 14.00 uur door verhalenverteller Bastiaan de Zwitser die aan basisschoolkinderen en andere geïnteresseerden een verhaal vertelt dat zich in die tijd afspeelt. De opening is mogelijk door samenwerking met Platform Rampjaar Herdenking.

In het rampjaar had de Republiek namelijk aanvallen te verduren van Frankrijk, Engeland en een paar Duitse bisdommen. De provincie Utrecht gaf zich over aan de Fransen, tot groot ongenoegen van de rest van de Republiek. Na het vertrek van de Fransen heeft dit de provincie nog lang opgebroken.

Prent afkomstig uit: ‘t Ontroerde Nederlandt (over de roerige jaren 1672 en 1673), deel 2, uitgegeven in 1676.
De prent is binnen de kaderlijnen afgesneden.

Op donderdagavond 27 oktober geeft historicus Leen Ouweneel een lezing over wat er tijdens het rampjaar in Utrecht en Vreeswijk gebeurde. In Nieuwegein bleef weinig over van de schans van Jutphaas en de sluis bij Vreeswijk.

Aanmelden en informatie
Meer informatie en hoe aan te melden voor bovenstaande activiteiten kan gevonden worden op de website van bibliotheek De tweede verdieping.

Vrijwel alle woningen op deze afbeelding zijn nu verdwenen. Op de achtergrond de toren  van de Dorpskerk. Deze kerk is op 28 mei 1673 in gebruik genomen en is gebouwd op de fundamenten van de in 1672 verwoeste kerk.

Fotoreproductie van een tekening van Adam Frans van der Meulen uit 1672. De tekening bevindt zich in de collectie van het museum Manufacture des Gobelins, Parijs.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk