Lunchpauzelezingen Hollandse Waterlinie en Veldnamen

In april zijn er twee lunchpauzelezingen in Bibliotheek De tweede verdieping over historische onderwerpen. Op donderdag 4 april van 12.15 uur tot 13.15 uur geeft kunsthistoricus Chris Will een lezing over de Hollandse Waterlinie.

Aan de hand van veel mooie illustraties gaat hij dieper in op de achtergronden van het gebruik van water als hindernis, met aandacht voor het bedenken van de Waterlinie in 1590, het grote succes (Rampjaar 1672) en het falen in de winter van 1795 van dit unieke typisch Nederlandse verdedigingssysteem. Deze lezing maakt onderdeel uit van de rondreizende tentoonstelling ‘De bieb onder water’  die nog tot en met 5 april aanstaande in de bibliotheek te zien is.

Op donderdag 18 april van 12.15 uur tot 13.00 uur geeft Bart Jan Damstra van de Historische Kring Nieuwegein een lunchpauzelezing over veldnamen in Nieuwegein. Batau, Klaverkamp, het Vagevuur: al eeuwenlang geven mensen praktische, nuttige en logische namen aan stukken grond. Deze namen zijn onder meer afgeleid van een kenmerk in het landschap en zeggen dus iets over het toenmalige landschap. Sommige namen zijn nog altijd bekend en in gebruik. Ook zijn er recente voorbeelden. Onderzoek heeft zo’n 500 namen opgeleverd in oud-Nieuwegein. Tijdens deze lunchpauzelezing gaat Bart Jan Damstra met de bezoekers op zoek naar de achtergrond bij deze namen.

De toegang voor beide lezingen is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘lunchpauzelezing’ plus datum.

Chris Will

In de lezing leert u meer over deze linie door auteur en deskundige op dit gebied Chris Will. Chris Will schreef onder andere het boek ‘Sterk water’ over de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren