Luchtkwaliteit in Nieuwegein

Een week geleden stond  er een belangrijk onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. Het onderwerp was de kwaliteit van de lucht in Nieuwegein. Die kwaliteit is voor ons allemaal van belang. De gemeente kan wel wat aan kwaliteitsverbetering doen maar vooral de rijksoverheid kan maatregelen treffen die een echte wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan verbetering van die kwaliteit. Nu is het zo dat in Nederland de lucht elk jaar schoner wordt juist door maatregelen die in ons land maar ook in Europa zijn genomen. Vooral de grote industrieën zijn aangepakt en de meeste huisgezinnen in ons land stoken nu op aardgas. Ik kan mij nog de tijd herinneren ( jaren 50) dat we met zijn allen steenkool gebruikten om onze huizen te verwarmen en dat heeft vaak tot een behoorlijke vervuiling geleid. Vervuiling die een rechtstreekse aanval op onze gezondheid betekende. Dat is gelukkig tegenwoordig anders. Wij als gemeente moeten het vooral hebben van praktische oplossingen die effect hebben en die draagvlak genieten onder onze inwoners. Zo hebben we besloten dat in het stadscentrum geen vrachtauto’s zonder roetfilter mogen komen en zo hebben we ook de Zuidstedeweg aangepakt; de bomen moesten weg omdat dat die vervuiling en stof vast houden en dat is voor de mensen die in de buurt wonen niet goed.  Een beetje raar verhaal want bomen zijn altijd goed voor de omgeving zou je zeggen maar deskundigen hebben daar in dit geval een andere mening over. 
In de politiek is het vaak zo dat de een de ander verwijt dat er  traag of niet gehandeld is. Ook in Nieuwegein zien we zo iets gebeuren, het onderwerp is door het vorige college geagendeerd onder leiding van mevrouw van Rooijen van GroenLinks, de PvdA vond in die periode dat het niet snel genoeg ging terwijl wij als CDA vonden dat er adequaat door het toenmalige college en dus mevrouw van Rooijen  is gehandeld. Dat vinden wij nog steeds  maar kennelijk moet onze coalitie partner toch weer, hoe goed bedoeld ook, de opinie van toen weer oppoetsen  en dat is jammer want luchtkwaliteit gaat ons allen aan en het is denk ik niet goed dat er een politiek spel om heen gespeeld wordt dat met de werkelijkheid weinig van doen heeft.  
Ook op dit terrein moet beleid effect hebben en wij als CDA vinden dat draagvlak heel belangrijk is, dus niet direct beginnen met ge- en verboden maar eerst kijken of je door stimulering het gedrag van  mensen kunt veranderen. Dus niet zomaar een verbod op open haarden of knippen in wijkwegen (typische wensen van links Nieuwegein) , maar wel maatregelen nemen om bijvoorbeeld een goede groene golf op de hoofdinfrastructuur te krijgen. Niet om sneller auto te rijden maar vooral om de milieubelasting als gevolg van steeds stoppen en optrekken te verminderen. Goede stallingsvoorzieningen voor fietsen in de binnenstad en bij tramstations zijn voorbeelden hoe het moet. 
Wij denken dat het bevorderen van walstroom ( stroomcontacten aan de wal)  voor de Binnenvaart ook soulaas kan bieden, Onze gemeente kent zeer veel aanlegplaatsen en het is zinnig schonere middelen te benutten dan eigen generatoren. De gemeente gaat met de vereniging Schuttevaer hierover in overleg. Als we dat kunnen realiseren komt dat de omgeving ten goede. 
Tot slot, heel wonderlijk was het dat het meest vervuilende vervoermiddel “de Brommer” geen aandacht heeft gekregen. En dat is echt noodzakelijk, ik wist het niet, maar een gemiddelde brommer vervuilt meer dan een paar vrachtauto’s. We gaan er wat aan doen was het wat timide antwoord van de wethouder, juist op dit terrein is misschien veel draagvlak via bijvoorbeeld scholen te krijgen.  
Het motto van het CDA is ook in dit soort kwesties dat het gemeente bestuur moet uitdragen en bevorderen dat een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van burgers het meeste soulaas biedt !Willem Wijntjes

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk