Katern

‘Live-streamen’ raads- en commissievergaderingen een dure aangelegenheid

Naar aanleiding van een eerdere motie en een raadsbesluit van juni 2016 heeft de gemeente Nieuwegein besloten om over te gaan tot het ‘live-streamen’ van raads- en commissievergaderingen via het internet. Een extern bureau heeft onlangs onderzoek gedaan naar de haalbaarheid. Het doel van dit onderzoek door bureau Goudadvies is om voor besluitvorming door de gemeente Nieuwegein op basis van een quickscan inzicht te geven welke investeringen nodig zijn, welke middelen en of het überhaupt mogelijk is in de huidige raadszaal, die onder architectuur ontworpen en ingericht is. Donderdag 7 februari aanstaande zal de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken (ABZ) zich buigen over het rapport dat in onze handen is.

De conclusie uit het rapport is dat het een dure aangelegenheid gaat worden. De duurste variant kan oplopen tot ruim 400.000,- euro. Bureau Goudadvies laat weten dat de huidige raadszaal totaal ongeschikt is voor het uitzenden van de vergadering als er geen grote aanpassingen gedaan worden. Er wordt zelfs gesproken van het verhuizen van de raadszaal naar elders binnen het Stadshuis.

Een goedkope variant wordt ook aangedragen. Hiermee zou 137.000,- euro gemoeid zijn. Maar, zo laten de adviseurs weten: ‘Dit zal leiden tot een desinvestering en het beeld- en geluidkwaliteit zal behelpen zijn. Ook zal de apparatuur niet meer geüpdate worden door de leverancier die reeds is gestopt met de productontwikkeling voor deze variant.’

Als eindconclusie zegt bureau Goudadvies: ‘We geven de gemeente Nieuwegein mee dat, gelet op de tekortkomingen van de huidige raadszaal en de extra hoge investeringen om deze op te heffen, het te overwegen valt om de raadszaal binnen het pand naar een andere ruimte te verplaatsen. Naar verwachting zal daarmee tegen lagere kosten een hogere eindkwaliteit kunnen worden gerealiseerd.’

Nieuwegein is een van de laatste gemeenten in de provincie Utrecht die nog geen ‘live stream’ mogelijkheid heeft voor haar inwoners. Als de gemeente kiest voor een van de vier varianten zou het systeem, om de raads- en commissievergadering tot in de huiskamer te brengen, medio november operationeel moeten zijn.

De raadszaal

2 thoughts on “‘Live-streamen’ raads- en commissievergaderingen een dure aangelegenheid

  1. hessel

    De zoveelste blunder van de gemeente Nieuwegein. Wederom kost het de inwoners van Nieuwegein geld.

  2. Ik weet nog wel een variant die in de huidige situatie gewoon kan en geld kan besparen. Plaats 2 spreekgestoeltes. Sprekers moeten dan naar die plek lopen en een knopje indrukken, doen ze in de 2e kamer ook gewoon.
    Dit doe ik voor een opdrachtgever voor de raad in Tilburg. Dit kost slechts 3 camera’s, een compact schakelsetje en iemand die het bedient. Audio is altijd in het huidige systeem aanwezig. Naamtitels kunnen ook eenvoudig.
    Voor de livestream logistiek kun je een partij als notubiz inzetten, maar als pilot via youtube kan ook, kost vrijwel niets.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren