Literaire avond met Manon Uphoff

Op donderdag 12 maart van 20.00 – 22.00 uur is Manon Uphoff (1962) de hoofdgast op een literaire avond in de bibliotheek. Ze vertelt over haar meest recente boek ‘Vallen is als Vliegen’ dat zich deels afspeelt in Nieuwegein. Het vertelt het verhaal van haar autobiografische jeugd die zich tekende door incest en machtsmisbruik.

Manon Uphoff

Haar boek doorbreekt het zwijgen, zij geeft woorden aan het onzegbare, dat ook door de misbruikte vrouwen in haar familie jaren als taboe verzwegen werd. Daarmee is zij een rebel, een oproerkraaier. Uphoff zocht lang naar een toereikende taal. ‘Ik wilde alle personages niet in beginsel al beroven van menselijke waardigheid.’

Het boek ‘Vallen is als Vliegen’ werd door het NRC Handelsblad en Humo uitgeroepen tot beste Nederlandstalige roman van 2019, terwijl de roman in de eindejaarsspiegel van kranten en tijdschriften door boekhandel Athenaeum werd uitgeroepen tot beste boek van 2019.

Van 2004 tot 2007 was Manon Uphoff redacteur van het literair tijdschrift De Revisor. Van 2008 tot 2015 was zij achtereenvolgens bestuurslid, secretaris en voorzitter van PEN Nederland. Van 2012 tot 2015 was Uphoff bestuurslid van de P.C. Hooft-prijs. In 2019 werd zij bestuurslid bij de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, jurylid bij de Frans Kellendonkprijs en de Joost Zwagerman Essayprijs.

De muziek wordt deze avond verzorgd door meestervioliste Myrthe van de Weetering, onder meer bekend van Kyteman en van Duncan Laurence. De overheerlijke gratis hapjes worden gemaakt door Claire Leo en Sophie Kok.

De avond is alleen toegankelijk voor leden (inclusief clubkaarthouders) en bedraagt € 5,-. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: actie@detweedeverdieping.nu. Tip: de clubkaart is gratis; je betaalt alleen € 6,- voor het inschrijven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren