Lily Lie uit Fokkesteeg maakt deze week Gado Gado in: ‘Koken met PEN’

Al 20 jaar woont de van oorsprong Indonesische Lily Lie in Fokkesteeg. Zij groeide op in Jakarta met haar vier broers en zussen. De oversteek naar Europa maakte ze toen ze trouwde met een Nederlander van half Indonesische afkomst. Gelukkig had ze in Indonesië Nederlandse les gehad en kon ze, eenmaal in Nederland, aan de slag als schoonheidsspecialiste. Toch bleef Indonesië aan haar trekken. De komst van zoon Michel gaf haar de nodige afleiding, hoewel ze het buitenshuis werken wel miste.

Toen hij naar school ging, zocht ze weer een baan, maar schoonheidsspecialiste zat er niet meer in. Door de vele verhuizingen die ze inmiddels achter de rug hadden, was haar diploma zoekgeraakt. In 1999 overleed Lily’s echtgenoot en vertrok ze met haar zoon naar Fokkesteeg, waar ze met twee banen het hoofd boven water hield. Inmiddels is Lily met pensioen. Haar zoon werkt in de elektronica en hij woont nog gezellig bij haar in huis.

Wie de Barbara-kerk in Nieuwegein bezoekt, heeft grote kans om Lily tegen te komen. Als toegewijd katholiek gaat zij iedere dag ’s morgens naar de mis. Maar ook in het zwembad en op de markt is Lily vaak te vinden. Fokkesteeg vindt zij een rustige wijk. Zij komt graag in La CaZa voor de taallessen op dinsdagmorgen en blijft daarna bij de groep vrouwen die elkaar vanaf 11.30 uur daar treen. Zij is vol lof over de activiteiten in Fokkesteeg, maar ook over Nieuwegein is zij heel tevreden.

Het spreekt vanzelf dat de Indonesische keuken voor haar geen geheimen kent. Voor de bewoners van Fokkesteeg geeft zij de beroemde Indonesische salade: Gado Gado. “Iedereen vindt dit gerecht lekker én het is vegetarisch. Bovendien is het eenvoudig te maken” aldus Lily Lie.

Gado Gado is een Indonesische salade. Door de pindasaus vindt iedereen het lekker.

Ingrediënten voor 4-5 personen:
• Taugeh (± 150 gr)
• Worteltjes (± 200 gr)
• Sperziebonen (± 200 gr)
• Spitskool (± 250 gr)
• Halve komkommer
• 4 eieren
• Gefruite uitjes
• Kroepoek en/of Emping
• Tahoe als je een vleesvervanger erin wilt doen

Bereidingswijze
Kook de eieren in 7 tot 9 minuten hard. 
Spoel af met koud water, pel ze en leg apart. Snijd de wortelen en spitskool in reepjes, verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze doormidden.
 Snijd de komkommer in repen, vervolgens in blokjes en leg dit apart. Snijd de tahoe in blokjes.

Blancheer de groentes (behalve de komkommer) om en om gaar in water met zout. Begin met de wortel en de sperziebonen (2 minuten) en voeg na 1 minuut de spitskool en de taugé toe (1 minuut).

Schik de groente en tahoe (als je dit als extra toevoeging er bij wilt doen als vleesvervanger) in een schaal of diep bord. Snijd de eieren in vieren en verdeel over de groente. Giet hier de pindasaus over en garneer met stukjes emping, cassave of kroepoek en gefruite uitjes.

2 thoughts on “Lily Lie uit Fokkesteeg maakt deze week Gado Gado in: ‘Koken met PEN’

  1. Chr Bouws

    Bij de bereidingswijze staat “Snijd de tahoe in blokjes” maar in de ingrediëntenlijst komt helemaal geen tahoe voor . . . Wat nu?

    1. Probleem is opgelost Chris, je kunt aan de slag. Maak er wel een foto van he voor onze redactie. Martin

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren