Liane den Haan met deskundigen in Nieuwegein over een betere doorstroom van de reguliere zorg

In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein sprak Liane den Haan met deskundigen over een betere doorstroom van de reguliere zorg, waardoor patiënten die wachten op een operatie eerder geholpen kunnen worden.

Liane den Haan (1967) is sinds 31 maart 2021 Tweede Kamerlid. Zij was als eenling voorzitter van de Tweede Kamerfractie van 50PLUS, maar splitste zich op 6 mei 2021 af van die partij en behield haar zetel. Zij werkte als manager en adviseur op het gebied van personeelswerving, was directeur van COC Nederland en directeur-bestuurder van ouderenorganisatie ANBO. Voorts was mevrouw Den Haan onder meer lid van de Sociaal-Economische Raad en gemeenteraadslid voor Progressief Woerden.

Tijdens een werkbezoek aan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein nam Liane den Haan een kijkje op de zogenaamde PACU-afdeling. PACU staat voor Post Anesthesia Care Unit. Het is een speciale bewakingsafdeling verbonden aan de operatiekamers. Op de PACU worden patiënten opgenomen die na een operatie intensiever gecontroleerd en bewaakt moeten worden. Ze verblijven één nacht op de PACU, waar anesthesiologen en speciaal opgeleide verpleegkundigen over hen waken. De volgende ochtend verhuizen de patiënten naar de verpleegafdeling of, indien nodig, naar de Intensive Care.

Structurele verbeteringen
Op de PACU-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis ging Liane onder meer in gesprek met anesthesioloog/intensivist Anton de Bruin en met Caroline van der Marel, anesthesioloog en voorzitter van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Liane sprak met hen over oplossingen om de instroom en de doorstroom van de reguliere zorg structureel te verbeteren en op die manier meer patiënten die wachten op een operatie te kunnen helpen.

Tussen hoop en vrees
“Wij zien dat de doorstroom van patiënten die een operatie nodig hebben volledig vastloopt”, vertelde Caroline van der Marel. “Patiënten die een oncologische operatie moeten ondergaan, een nieuwe heup nodig hebben of noodgedwongen wachten op een zware hartoperatie leven daarom tussen hoop en vrees.” Caroline constateerde dat lange-termijn-beslissingen uitblijven, terwijl het coronavirus de komende jaren niet zomaar zal verdwijnen. “Deze pandemie leert dat je de problemen van morgen vandaag oplost. Wij zijn heel blij dat Liane met deze toekomstgerichte blik naar oplossingen kijkt”.

Doorgaan van operaties
Anton de Bruin en Caroline van der Marel pleiten ervoor het aantal PACU-bedden structureel op te hogen naar 350 tot 450. Nu zijn er in Nederland circa honderd PACU-bedden, in twintig ziekenhuizen. In ziekenhuizen zonder PACU-afdeling worden patiënten noodgedwongen verzorgd op een IC. Met veel meer PACU-bedden wordt het al dan niet doorgaan van operaties minder afhankelijk van de beschikbaarheid van een bed op de Intensive Care. “Dan kunnen we 35 procent van de IC-opnames afvangen en op een PACU-afdeling verzorgen. Dat zijn liefst zo’n 26.000 patiënten! Bovendien zijn er dan ook nog eens minder verpleegkundigen nodig”, aldus Caroline.

Breder opleiden
“Het kabinet kan verlichting bieden door versneld een verzekeringstarief te creëren of een alternatieve financiële regeling te treffen”, zegt Caroline van der Marel. Daarnaast moet zo snel mogelijk werk worden gemaakt van het breder opleiden van personeel, stellen de twee anesthesiologen: “Juist anesthesiologen, die breed zijn opgeleid, maakten in de afgelopen maanden opschaling van de IC’s en transport van coronapatiënten mogelijk.”

De IC in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren