Lezing over humor als therapie

Op vrijdag 1 april vindt in het Ontmoetingscentrum Nieuwegein, Nedereindseweg 1 te Nieuwegein, van 14:00 tot 16:00 uur een lezing plaats over de therapeutische werking van humor, niet alleen bij dementie.

‘Lachen is gezond.’ ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.’ Deze wijsheden zijn al zo oud als de mensheid. Hoe waar dit is, hebben wetenschappers pas de afgelopen decennia bewezen. Veel lachen blijkt zelfs ziekten te genezen. Om weke dingen mensen lachen is verschillend. Ook speelt leeftijd een rol. Kinderen lachen veel meer dan volwassenen. Lachen kan dingen relativeren. Samen lachen is een basale vorm van contact en volgens bioloog Darwin schijnt de mens zich van een dier te onderscheiden o.a. door te kunnen lachen. Maar vooral dementerende ouderen kunnen zich ook uitgelachen voelen, zeker als zij slechthorend zijn of gesprekken niet meer goed kunnen volgen.

In deze lezing – uiteraard met een humoristische tint – gaan wij samen stilstaan bij het lachen. Wat gebeurt er met je lichaam? Wat ontstaat er tussen mensen als je samen lacht? Hoe wordt humor persoonlijk beleefd, gekleurd bijvoorbeeld door het ouderlijk huis, de streek van herkomst en je persoonlijkheid? Hoe gebruik je humor en hoe liever niet?

Het Ontmoetingscentrum Nieuwegein is opgezet ter ondersteuning voor thuiswonende licht dementerenden mensen en hun mantelzorgers. Het Ontmoetingscentrum organiseert jaarlijks een lezingcyclus rondom dementie. Deze lezing is de derde van acht lezingen over dementie in 2005. In de loop van het jaar zullen veel andere facetten van dementie nader worden belicht. Mantelzorgers, vrijwilligers en geïnteresseerden zijn van harte welkom. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de coördinator Annette Stock onder tel 030-630 16 20 op de maandag, woensdag en vrijdag of kijk op onze website: www.ontmoetingscentrumnieuwegein.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk