Lezing Eva Ouwehand

In 2006 opende het Pastoraal Café Nieuwegein haar deuren. Een inloop voor mensen met een psychiatrische aandoening waar ze over zingeving en geloof kunnen praten. In januari heeft Eva Ouwehand, geestelijk verzorger van Altrecht, een onderzoek gedaan naar godsdienstige ervaringen bij mensen met een psychische achtergrond.

De stichting kerken en psychiatrie uit Nieuwegein en het Pastoraal Café uit Zeist willen u graag laten kennismaken met haar onderzoek. Dit zal gedaan worden aan de hand van de lezing: “Bipolaire stoornis gaat vaak gepaard met godsdienstige of spirituele ervaring” op woensdag 18 maart 2020 in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg 3 in Jutphaas. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.

Is het een waan of een spiritueel ontwaken? Wat moeten we aan met religieuze of spirituele ervaringen van mensen met een bipolaire stoornis? De psychiater wil ze afremmen, maar de patiënt zoekt naar de betekenis ervan. Hoe gaan wij als medemens daarmee om? Dat blijkt uit promotieonderzoek van Geestelijk verzorger Eva Ouwehand. Zij is donderdag 30 januari gepromoveerd aan de Rijks Universiteit Groningen op dit onderwerp.

De meeste mensen met een bipolaire stoornis kennen religieuze of spirituele ervaringen. Ze ervaren intense schoonheid of ervaren dat alles met alles verbonden is. Deze mystieke ervaringen blijken vaak van invloed op het verdere leven van de mensen na herstel. Ze gaan mediteren, worden lid van een kerk of zoeken een andere baan.

Het is een thema waar nauwelijks onderzoek naar wordt gedaan: noch het bestaan van, noch de inhoud en betekenis van religieuze en spirituele ervaringen van mensen met een bipolaire stoornis. In de ggz worden ze meestal aangeduid als godsdienstwanen of religieuze hallucinaties. Het zijn ervaringen ongeacht of men religieus is opgevoed. Dat is meer dan bij de rest van de bevolking. Deze ervaringen komen bij bijna 60 procent van de patiënten voor, bij de algemene bevolking is dat 28 procent.

De meerwaarde van deze studie is, dat onderzocht is hoe patiënten achteraf betekenis geven aan hun spirituele ervaringen. ‘Psychoses zijn heftige, vaak verwarrende gebeurtenissen – ook als ze een spiritueel karakter hebben.

Voor wie is deze avond bedoeld?
Voor allen die in de kerk werken, kerkleden, instellingen en hulporganisaties kan deze avond waardevol zijn. Wat betekent het voor hen in hun relatie en contacten met mensen met een psychische aandoening. Er is gelegenheid voor vragen en samenspraak over dit onderwerp.

Voor de organisatie willen we graag dat u zich opgeeft via bijgaand e-mailadres: p.quakkelaar@gmail.com, met vermelding van uw naam en eventuele functie/rol bij instelling of kerkgenootschap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren