Lezing en rondleiding Begraafplaats Kerkveld

Op zaterdag 27 oktober organiseert de Historische Kring Nieuwegein een lezing met excursie over de begraafplaats op het Kerkveld in Nieuwegein. Deze begint om 15:00 uur, het startpunt is buurthuis De Wenck, Wenckebachplantsoen 85a. De toegang is gratis. Graag wel van tevoren per email aanmelden via cultuurhistorie@museumwarsenhoeck.nl .
De lezingen en rondleidingen worden verzorgd door archeoloog en cultuurhistoricus René van der Mark.

Tot 1820 was op het Kerkveld van Jutphaas de middeleeuwse Nicolaaskerk gelegen, de kerk werd toen op een deel van de toren (thans baren huisje) na gesloopt. De kerk was gelegen op een met een gracht omgeven verhoging die thans nog te herkennen is op de Begraafplaats.

Bijzonder is dat een aantal historische grafkelders, die voor een deel nog uit de middeleeuwen dateren, na de sloop van de kerk zijn blijven bestaan. Dit heeft er mede toe geleid dat de begraafplaats als enige monument in Nieuwegein zowel als gebouwd als archeologisch monument is beschermd.

Mede in het kader van de Nationale Archeologiedagen wordt een lezing met rondleiding gegeven over de historische begraafplaats met aandacht voor de verdwenen kerk, de begraafplaats en de vele historische graven. Hierbij zal ook specifiek aandacht worden geschonken aan het verhaal rond de grafsteen van Anna van Rijn.

Kerkveld Begraafplaats

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren