Lezing: ‘De kerk over 200 jaar’

De Dorpskerk in Jutphaas bestaat 200 jaar. Hoe zal de kerk er over 200 jaar uitzien? Kerkelijk trendwatcher Rinus van Waveren deelt zijn toekomstbeeld op zaterdag 14 maart tijdens een forumdiscussie in de Dorpskerk. Zelf is hij onverbeterlijk optimistisch: “We hoeven niet de illusie te hebben dat geloof, religie en zingeving ooit zullen verdwijnen. De mens is nu eenmaal ongeneeslijk religieus.”

Rinus van Waveren studeerde theologie en cultuurfilosofie. Na zijn studie heeft hij in diverse functies en rollen zich beziggehouden met zingeving, de kerk en de communicatie daarover. Hij zal ons meer vertellen over zijn beeld op de kerk. “Sommige kerkelijke instituties zullen verdwijnen, kaders zullen verschuiven. Maar de antenne, waarmee wij iets van het hogere kunnen opvangen, is de mens niet kwijtgeraakt. Echter: als de gevestigde kerk een museum wordt, een etalage van waarheden, die men koestert, dan is die kerk precies het tegendeel van wat Jezus bedoelde.”

Toch ziet Van Waveren een mooie toekomst voor de kerk, maar dan zullen we zelf aan het werk moeten. De mens kan volgens hem zijn toekomst steeds meer zelf maken, maar ook breken. Er zal wel wat moeten veranderen, aldus Van Waveren: “Met een knipoog naar een citaat van kunstenaar Claus Oldenburg durf ik te zeggen dat ik voor een vorm van geloven ben die wel wat anders te doen heeft dan in een kerk aan de muur te hangen.”

Na de inleiding door Van Waveren en pauze, is er een forumdiscussie, met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Deze boeiende middag is op zaterdagmiddag 14 maart van 13.00 uur tot 16.00 uur in de Dorpskerk aan de  Nedereindseweg 1-3. Aanmelden kan middels e-mail bij Jetty Haalboom: j.j.haalboom@planet.nl, maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom! Entree: € 7,50, inclusief pauzedrankje.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren