Lezing: ‘Beatrixsluis en schippersacties’

Op zaterdag 1 maart houdt Jaap Boersema (weer) een diapresentatie op de Museumwerf. Uit eigen archief laat hij veel eigen -niet eerder vertoonde- foto’s zien, aangevuld met afbeeldingen die door de schippers zelf zijn gemaakt. Twee onderwerpen staan centraal: voor de pauze: 75 jaar schepen in en rond de Beatrixsluis en na de pauze: schippersacties in Midden-Nederland.

Het zijn unieke opnames van actievoerende schepen en politievaartuigen op de Lek en bij Hagestein. Ook de blokkades bij Utrecht in 1981 en 1993 passeren de revue. Tot slot neemt hij ons nog mee naar het ‘drijvende dorp’ op de Merwede bij Gorinchem. In rijen (straatjes) lagen daar meer dan honderd schepen rond de ROBERT met duwbakken voor de kop. Het duwconvooi dat voor Granaria voer, was klem gevaren en kon geen kant uit. Ook hier ME op de kant, die om de tijd te doden, een partijtje voetbal speelde.

Het programma begint om 13.00 uur met een ontvangst in het Theehuys in de Museumwerf aan de Wierselaan 113. Rond 14.00 uur zal de lezing beginnen. De toegang is € 4,00 p.p. (incl. twee kopjes koffie/thee). I.v.m. voorbereidingen graag tijdige plaatsreservering via museumwerf@museumwerf.nl of 030-6018770 (tijdens kantooruren).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk