Leven na Brexit: Wat staat Nederland te wachten?

Het is nu ongeveer een maand geleden dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte. Na onderhandelingen van meer dan drie jaar werd de EU een ster armer. Gedurende de onderhandelingen werd er dag en nacht met argus ogen gekeken naar het Verenigd Koninkrijk, maar door, bijvoorbeeld, de snelle opkomst van het Coronavirus daalde de berichtgeving omtrent de gevolgen van de Brexit. Toch mogen wij de gevolgen niet negeren aangezien deze een onomkeerbare invloed hebben op de economie van Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn er naar verluidt bijna 250 bedrijven vanuit het VK naar Nederland vertrokken of die overwegen overwegen om het land te verlaten vanwege de Brexit. Wat betekent dit nu juist voor de Britse economie, de UK100 en de economie van Nederland?

Welke invloed heeft de Brexit op de beurzen?
De internationale beurzen, en in het specifiek de London Stock Exchange, hebben de voorbije jaren de invloed van de Brexit enorm gevoeld. Deze Stock Exchange is één van de grootste beurzen ter wereld en bevat meer dan 3000 bedrijven. Wegens de Brexit zal het voor de investeerders van een nog crucialer belang zijn dat zij zullen investeren in de meest winstgevende bedrijven. Om precies te weten welke bedrijven dit zijn, checken beleggers verschillende informatie en bronnen zoals bijvoorbeeld de UK100 index – ook wel de FTSE 100-index genoemd – die de 100 top-scorende bedrijven van de London Stock Exchange aangeeft. Dat de FTSE 100 index en de prijs fluctuaties voor zowel Nederland als voor het Verenigd Koninkrijk van een groter belang zullen worden door de Brexit werd al duidelijk toen er nog maar juist beslist werd dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ging stappen. 

In 2018 werd er maar liefst $ 43 miljard euro aan investeringen aan de Europese- en Britse aandelenmarkten onttrokken. Het was vooral de Britse aandelenmarkt die te lijden kreeg onder de onderhandelingen van de Brexit. Het was zelf zo erg dat de Britse activa historische dieptepunten registreerde. Toen bedrijven al volop maatregelen troffen om de negatieve klappen op te vangen, was dit een geruststelling voor de investeerders. De beurzen kwamen weer volop op gang en de slotkoers begon weer te stijgen. In april 2018 gaf de FTSE 100-index een recordhoogte aan en was de mijnbouw de grootste sector in de index, gevolgd door de banksector.

Welke invloed heeft de Brexit op de bedrijven in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk?
De economische gevolgen voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk zullen pas echt voelbaar worden aan het einde van het jaar. De Britse en Europese autoriteiten hebben namelijk een terugtrekkingsovereenkomst geratificeerd. Daarin staat dat er een overgangsperiode van 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020 zal ingesteld worden waarbij er geen veranderingen zullen plaatsvinden voor zowel burgers als bedrijven. 

Als voorbereiding namen buitenlandse bedrijven reeds drastische maatregelen. Één daarvan was de relocalisering. Volgens de laatste cijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) zijn vorig jaar maar liefst 80 ondernemingen naar Nederland getrokken vanwege de Brexit. De belegging van buitenlandse bedrijven in Nederland zorgde maar liefst voor €4,3 miljard aan investeringen en 14.000 directe banen. Een reden waarom Nederland een zeer geliefd land is, is dat de de btw niet betaald hoeft te worden bij de import maar pas bij de aangifte. Dit biedt een groot voordeel voor de geldstroom van bedrijven.

Het zijn voornamelijk mediabedrijven die meer investeren in ons land. Discovery (met zenders als Discovery, Animal Planet en Eurosport) en de Scott Creative Group, een collectief van productiemaatschappijen, zijn twee van hen. Discovery besloot om hun bedrijf uit te breiden waardoor hun aantal werknemers in Nederland van 45 naar 110 werknemers ging. De Scott Creative Group besloot om hun Europese zetel op te richten in Nederland, echter bevindt hun hoofdzetel zich momenteel nog wel in Londen.

Op vlak van export zal de Brexit een negatieve impact hebben op Nederland. Nederland zal namelijk steeds minder exporteren naar het VK en vooral op vlak van etenswaren. Volgens Rabobank zal een lagere wisselkoers leiden tot een duurdere import voor de Britse consumenten, en zal het Verenigd Koninkrijk dus twee keer nadenken voordat ze investeringen in Nederlandse producten aan zullen gaan. Daardoor zal, bijvoorbeeld, de vraag naar Nederlandse voedingsproducten onder druk komen te staan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk