Leger en waterschap oefenen samen

Van 4 tot en met 8 november houden Defensie en het waterschap in de regio Lekstroom de meerdaagse oefening Alert. In het oefenscenario is er sprake van hoge waterstanden in de Lek. De betrokken partijen oefenen de samenwerking voor het geval zich een echte ramp of crisissituatie mocht voordoen en is bedoeld om in geval van een echte crisis de samenwerking tussen de verschillende partijen goed te kunnen laten verlopen.

Tijdens de oefening wordt gesimuleerd dat er verscherpte dijkbewaking is ingesteld. Deze bewaking wordt uitgevoerd door het dijkleger van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en militairen van de 43e Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Ook worden andere taken die in het geval van hoogwater uitgevoerd moeten worden, geoefend.

Op dinsdagmiddag 4 november arriveren de eerste militairen in IJsselstein bij de rioolwaterzuivering Nieuwegein/IJsselstein (rwzi) aan ’t Klaphek. De rwzi is gedurende de gehele week de uitvalsbasis voor de militairen. Ook staat hier de calamiteitencontainer van De Stichtse Rijnlanden die tijdens de inspecties de commandopost is voor de leden van het dijkleger.

Op woensdag 5 november wordt het waterpeil in de Oude Sluis en in de Rijkshulpschutsluis in Nieuwegein (Vreeswijk) opgehoogd, om tegendruk te bieden aan het (zogenaamd) hoge water in de Lek. Medewerkers van De Stichtse Rijnlanden takelen speciale aluminium schotten in de Oude Sluis. Duikers van Defensie verlenen assistentie.

Op donderdag 6 en vrijdag 7 november inspecteren leden van het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden samen met militairen de Lekdijk tussen Lopik en Houten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk