Katern

Leerlingen sluiten Living Lab af

Op 2 juli vond de afronding plaats van De Living Lab, een 10-weken durend programma van de Incubeter. De lncubeter, een initiatief van de Provincie Utrecht, ROC Midden Nederland, Gemeente Nieuwegein, Cofely, BAM, Rabobank en BDO, geldt als een belangrijk project binnen het domein Gezond van de Economic Board Utrecht (EBU). Tijdens dit programma werkten studenten, die hun opleiding volgen in Utrecht, Nieuwegein en Amersfoort, van verschillende mbo-colleges van ROC Midden Nederland met hun eigen expertise op innovatieve en creatieve wijze aan een vraag die door zorglocatie Zorgspectrum was voorgelegd. Tijdens deze officiële afronding presenteerden de groepjes studenten zelfverzekerd hun eigen projecten.

De Incubeter vormt een schakel tussen vragen uit de markt en het onderwijs en ondersteunt met hun programma Living Lab studenten in de ontwikkeling van ondernemendheid. Dit gebeurt altijd aan de hand van een vraag die vanuit de arbeidsmarkt voor de groep studenten wordt opgesteld. De studenten werden tijdens het programma ondersteund in (o.a.) het vaststellen van een probleemdefinitie, het in kaart brengen van de omgeving en stakeholders, het selecteren van oplossingen. Ook kregen zij training in presentatietechnieken, out-of-the-box-denken en storytelling.

Eén van de groepjes was na 10 weken al zo ver dat zij hun prototype tijdens de presentatie konden laten zien. Dit betreffende groepje had na marktonderzoek ontdekt dat een redelijk groot aantal ouderen in bezit is van een smartphone of tablet. Met het ontwikkelen van een app die ouderen verbindt, speelden zij goed in op de vraag en de behoeften van de doelgroep.

Na een aantal kritische vragen en feedback van een drietal beleidsmedewerkers van Zorgspectrum sloten de groepjes studenten hun project met goed gevoel af. Emily, studente van het Welzijn College wil later zzp-er worden “Door dit project heb ik nog meer geleerd over ondernemen. Meer nog dan de kennis die ik op doe op school of bij een stagebedrijf”.

De bedoeling is om in de toekomst het programma van de Incubeter op te nemen in het onderwijsprogramma van alle mbo-colleges van ROC Midden Nederland. Hiermee kan de Incubeter nog vaker een verbinding maken tussen de vragen die leven in de markt en de studenten die zich willen ontwikkelen in ondernemendheid en innovatief denken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren