‘Leerlingen De Vleugel zijn de hondenpoep zat’

Pepijn kijkt beteuterd: “Alweer een drol”. Het grasveld naast Montessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen in de wijk Zuilenstein wordt door hondenbezitters graag gebruikt als uitlaatplek. En helaas ook als hondentoilet. Lang niet alle baasjes ruimen de poep van hun hond netjes op. Dat terwijl de leerlingen er elke pauze spelen. Ook kinderen uit de buurt en kinderen van de Montessori BSO zijn er na schooltijd vaak te vinden. Noah: “Laatst heb ik vijf drollen moeten verwijderen voor wij een potje konden voetballen.” De leerlingen zijn het zat. Daarom bedacht de leerlingenraad van De Vleugel een plan.

In de leerlingenraad is elke klas vertegenwoordigd, van groep drie tot en met groep acht. Elk jaar houdt de school hiervoor heuse verkiezingen. De leerlingenraad vergadert samen met een ouder. Die vertelt ze hoe hiervoor een agenda en notulen maken. De kinderen leren om ideeën die leven onder de leerlingen van De Vleugel om te zetten in echte plannen. Én hoe ze zo’n plan vervolgens kunnen uitvoeren.

Zelf doen
Deze plannen worden heel serieus besproken met de directeur van de school. Zij maakt daar graag ruimte voor in haar agenda. Doreen Rambags, directeur van De Vleugel: “Ik neem de mening van kinderen heel serieus. We geven het signaal af dat ieder kind ertoe doet. In de school bootsen we in het klein de maatschappij na en leren de kinderen zo actief burgerschap. Het is geweldig om te zien dat de kinderen zich op deze manier inzetten voor duurzaamheid.” Het begeleiden van kinderen naar zelfstandigheid is één van de belangrijke pijlers van het Montessorionderwijs. In de woorden van Maria Montessori: “Help mij het zelf te doen. Leer mij het zelf te doen. Laat mij het zelf doen.”

Poepbord
Het poepprobleem staat hoog op de agenda van de leerlingenraad. Uiteindelijk bedachten de kinderen een poepbord. Voor dit bord werd verf aan de ouders gevraagd. Samen hebben ze het bord gemaakt. Een groot rond bord met een rode rand en een dikke drol erin getekend. Om het hondenbezitters makkelijk te maken hun poepzakjes weg te gooien vinden de kinderen dat er vuilnisbakken moeten komen. Inmiddels heeft de leerlingenraad wijkcoördinator Shida Versteeg ingeschakeld om bij de gemeente de vuilnisbakken voor elkaar te krijgen. Het poepbord staat er al wel, aan de rand van het grasveld. Opvallen doet het bord zeker.

Foto: De leerlingenraad van Montessorischool De Vleugel: vlnr Pepijn, Lex, David, Xander, Feline en Mare.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren