Leerlingen De Vleugel leren vloggen

‘Kom even hier in het licht staan, dan ben je beter in beeld.’ Diep weggedoken achter hun mobieltjes en in opperste concentratie maken Pepijn en Hidde een filmpje over hun school. Want wat is nu typisch aan Montessorischool De Vleugel in Nieuwegein? En hoe laat je dat zien in een kort filmpje? Leerlingen van groep 7 en 8 van De Vleugel leerden donderdag 14 november jl. de beginselen van het vloggen.

Pepijn en Hidde vloggen over hun school

Sanne Heymann van KunstCentraal nam de kinderen mee in de digitale wereld van de vlogger. De les is onderdeel van het project Vlog-It. Met over een paar weken als resultaat een gelikte vlog voor de vlogwedstrijd.

‘Vloggen is ontzettend populair onder kinderen. Waar vroeger posters van muziekidolen of filmsterren de muur boven het kinderbed domineerden, zijn nu populaire vloggers de grote voorbeelden. En dromen jongeren van een carrière als beroemde vlogger.’ aldus Doreen Rambags, directeur van De Vleugel.

In het project Vlog-It leren de kinderen wat wel en wat niet verstandig is bij het vloggen. ‘Kinderen wijs maken op het gebied van nieuwe media is ontzettend belangrijk. Wij leren onze kinderen om kritisch te zijn, naar zichzelf en naar hun omgeving. Een gezonde houding ten opzichte van nieuwe media hoort daarbij’ zegt Doreen Rambags.

Montessori-onderwijs is ervarend leren. Vloggen vinden alle kinderen interessant. Dan wíllen ze graag leren, zegt de Montessori-methode. In het project worden de leerlingen gestimuleerd om zelf te ontdekken hoe het vloggen werkt. Maar eerst wordt de opdracht uitgelegd, kort en krachtig zodat er nog genoeg over blijft voor verbeelding en avontuur. De kinderen ontdekken al snel dat er bij het vloggen meer komt kijken dan zomaar een filmpje schieten. ‘Vloggers maken eerst een plan waarin ze bedenken wat ze precies willen laten zien. En je mag niet iedereen zomaar herkenbaar in beeld brengen’ zegt Pepijn. En wat is het allerleukste aan vloggen? ‘Dat je niet hoeft te schrijven!’

De leerlingen van De Vleugel aan het Mozartplantsoen in de wijk Zuilenstein zijn helemaal enthousiast om mee te doen aan de wedstrijd. Wat daar het onderwerp van gaat zijn? Dát houden ze nog even geheim. De leukste vlog komt op de Digitale Stad Nieuwegein!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk