Leerlingen bezoeken Asielzoekerscentrum

Op 7 januari 2016 hebben leerlingen van het Oosterlicht College en het Cals College een bezoek gebracht aan het Asielzoekerscentrum voor jongeren in Overberg. Dit bezoek, georganiseerd door Caritas, Vluchtelingenwerk en Het Rode Kruis, was een vervolg op de in november gehouden schrijfwedstrijd over vluchtelingen. Het doel van deze beide activiteiten was: bewustwording. Waarom vluchten mensen? Kloppen de soms ongenuanceerde berichten in de media over vluchtelingen?

Achttien jongeren uit Syrië, Afghanistan en Eritrea zaten, aanvankelijk wat schuchter, op de bankjes in de sportzaal van het AZC. Er werden groepen gemaakt van twee Nederlandse jongeren en twee tot drie jonge vluchtelingen. Elke groep legde een spelcircuit af. De combinatie van samen iets doen en kleine groepen maakte al snel dat gesprekken op gang kwamen. Deels in het Engels, maar ook het Nederlands werd al behoorlijk beheerst. Elkaar leren kennen ging snel. Tijdens de rondleiding over het terrein werden verhalen gedeeld over de situatie in het moederland, over de reis en de onzekerheid.

Aan het eind van de middag werden contactmogelijkheden uitgewisseld. Nu je elkaar iets beter kent, wil je ook weten hoe het verder gaat met deze jonge mensen, leeftijdgenoten. Op de terugreis in de bus gonsde het van de verhalen. Het bezoek heeft grote indruk gemaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk