LBP|SIGHT uit Nieuwegein gaat helpen bij restauratie Nachtwacht

Advies- en ingenieursbureau LBP SIGHT aan de Kelvinbaan 40 in Nieuwegein gaat helpen bij de restauratie van de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat heeft het bedrijf vrijdagavond bekend gemaakt. Het bureau is gevraagd om voorafgaand en tijdens de restauratie de trillingen te meten die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld apparatuur, lopend publiek of verkeer dat buiten het museum langs raast. Het bedrijf heeft daarvoor een speciale adviseur in dienst genomen: Jan Keijzer.

LBP|SIGHT: ‘Jan is zeer kritisch, ruimdenkend en hij werkt altijd gepassioneerd met als doel oplossingen te creëren en de opdrachtgever te ontzorgen. De trillingbewaking van de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen, tijdens de bouw van de parkeergarage van het museum, is daar een mooi voorbeeld van. De kunstcollectie van Boijmans Van Beuningen is mede dankzij de monitoring onbeschadigd en op geen enkel moment in gevaar geweest.’

LBP|SIGHT bestaat in haar huidige vorm sinds 2010. Het bureau ontstond uit de fusie tussen de advies- en ingenieursbureaus Lichtveld Buis & Partners (LBP) en SIGHT ruimte en milieu. De grondleggers zijn nog altijd als adviseur en partner aan LBP|SIGHT verbonden.

LBP is opgericht in 1970. Aanvankelijk adviseerde het bureau uitsluitend op het gebied van lawaaibestrijding, akoestiek en bouwfysica. Later kwamen daar diverse specialismen bij op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening.

SIGHT is in 1987 opgericht. In ruim twintig jaar groeide het bureau uit tot een vooraanstaande adviseur op het gebied van ruimte en milieu.

VOORBEREIDING
Al maanden voordat het grote nieuws bekend werd gemaakt, werd Keijzer bij de plannen betrokken. “We hebben metingen uitgevoerd naar uiteenlopende trillingen. Bijvoorbeeld in de vloer door lopende bezoekers, maar ook van de in te zetten apparatuur. En zelfs van het verkeer buiten”, laat hij in een schriftelijk bericht weten.

Om de restauratie mogelijk te maken, worden onder meer hydraulische liften gebruikt, maar ook scanners, lasers en afstandsmeters. “Dat is allemaal fijne, hoogwaardige apparatuur die door trillingen uit de omgevingen snel kan worden verstoord.” Daarom is het belangrijk dat LBP SIGHT de trillingen in kaart brengt.

OPENBAAR
Vorige week werd bekend dat het wereldberoemde schilderij van Rembrandt vanaf volgend jaar juli voor het oog van het publiek wordt gerestaureerd. De Nachtwacht komt tijdens de klus op een beweegbare ezel te staan achter een glazen wand. Publiek kan dan op afstand van zeven meter de restauratie volgen, maar ook via de website van het museum.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren