Lauwwarme bonensalade

In deze drukke “feestdagentijd” is een recept dat snel gemaakt, voedzaam en gezond is altijd welkom. Deze lauwwarme salade is, geserveerd met bruin of volkorenbrood, een volwaardige hoofdmaaltijd. Mijn eigen testpanel, dat eigenlijk niet zo van salades houdt, had er toch frases als “Hé dat is lekker” en “Nou dat is best weg te werken hoor” voor over. En dat geeft een zorgzame moeder weer een zeer tevreden gevoel. Voor 4 personen:
3 à 4 grote bladeren icebergsla
1 ui
2 tomaten
1/3 bakje champignons (vers)
¼ komkommer
200 g Edammer kaas
1 bakje vegetarische roerbakstukjes (175 g, Quorn)
1 potje witte bonen (340 g)
zonnebloemolie Vinaigrette:
½ dl zonnebloemolie
2 eetlepels Balsamicoazijn
1 theelepel mosterd
1 eetlepel Provençaalse kruiden
½ theelepel suiker
versgemalen peper
zout Extra: hapjespan; platte schaal voor de salade Maak eerst de vinaigrette door alle ingrediënten daarvoor goed door elkaar te kloppen (evt. met een staafmixer).
Was de icebergsla, dep droog en snij de grote nerven eruit.
Snij de sla in grove repen en leg ze op de bodem van de schaal.
Pel de ui en snij deze in maantjes.
Was de tomaten en snij ze in acht partjes.
Veeg de champignons schoon en halveer ze.
Was de komkommer, niet schillen, en snij de komkommer in blokjes.
Snij de kaas in blokjes.
Verwarm een scheut olie in de hapjespan en bak de vega-roerbakstukjes bruin en krokant.
Voeg ui en champignons toe en bak deze wat aan.
Doe de tomaat erbij, bak deze kort mee en draai de kookpit uit.
Doe de bonen in een magnetronschaaltje, leg er een schoteltje op en verwarm de bonen in 2 minuten op vol vermogen.
Schep de bonen door de groenten in de hapjespan en voeg ook de komkommer en de kaasblokjes toe.
Schep de salade op de slabladeren in de schaal en giet de vinaigrette erover.
Serveer de salade met vers en knapperig bruin stokbrood. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd 15 tot 20 minuten
Bron: eigen variatie op recept van www.ah.nl Tip
Als je toch persé vlees in deze salade wilt gebruiken, vervang de vega-blokjes dan door scharrelkip.
Maar eigenlijk doe je de Quorn roerbakblokjes tekort door ze niet eens een keertje uit te proberen. Het is een kwalitatief hele goede vleesvervanger, met een stevige, smakelijke bite. En ieder stukje vleesvervanger spaart weer een stukje dier. Dat is in deze tijd van het jaar, waarin er al zo buitensporig veel vlees wordt geconsumeerd, toch een mooie kerstgedachte. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk