Kunstwerk voor de Muntenbuurt onthuld

Afgelopen woensdag is het nieuwe kunstwerk door wijkwethouder Guido Bamberg onthuld van kunstenares Eline Janssens. Het kunstwerk is gemaakt in het kader van Kunstproject Betere Buurten waarmee het Oortjesplein wordt verfraaid met herinrichting van het groen. Binnenkort zal het worden geplaatst op het pleintje aan de oostzijde van het appartementencomplex aan de Oortjesburg,

Eline Janssens maakt kunst voor de openbare ruimte, familie-tentoonstellingen, theaterdecors en kunsteducatief materiaal. Bij het ontstaan van haar kunstwerken betrekt ze altijd de mensen die er omheen wonen, er geregeld doorheen fietsen (tunnels) of er in de toekomst op spelen (inrichting speeltuinen). Bij het maken van dit kunstwerk aan het Oortjesplein werden ook de bewoners rondom het Oortjesburg betrokken.

Al haar werken ontstaat vanuit een groot kunsthistorisch besef en een oog voor de esthetische ervaring (ontroering) die kunst teweeg kan brengen. Op een ogenschijnlijk luchtige manier verbeeldt ze de actuele waarde van erfgoedverhalen, buurtgeschiedenissen, en kunstzinnige ambachten. De materialen waarmee ze werkt, keramiek, staal, beton, textiel, ledverlichting, zijn veranderlijk, de blik niet.

Binnenkort zal het kunstwerk op een mooie sokkel geplaatst worden wanneer het groen aan de Oortjesburg is opgeknapt. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was aanwezig tijdens de onthulling.

Leven en werk
Eline Janssens volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.[1] Zij was vanaf 1985 werkzaam als zelfstandig keramist. Tussen 1998 en 2010 werkte ze samen met Margot Berkman als het kunstenaarsduo Berkman en Janssens. Zij legden zich toe op het maken van kunst voor plekken die meestal niet erg aangenaam en aantrekkelijk zijn, zoals langs spoorlijnen en in tunnels.[2] Ook na het beëindigen van de samenwerking met Berkman bleef Janssens, net als Margot Berkman, actief op het terrein van kunst in de openbare ruimte. Verder ontwerpt zij decors en tentoonstellingen, zoals twee tentoonstellingen over de Vrede van Utrecht in het Utrechtse stadhuis en provinciehuis.[3]

Janssens woont en werkt in Utrecht. Zij was docent aan de Hogeschool voor de Kunsten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk