Kroon op Jutphaas ontvangt de ZEN-prijs

Kroon op Jutphaas (Nieuwegein – LBP Sight, Vink Bouw) en Tonica en Largo (Sliedrecht – BPD) hebben de ZEN-prijs voor de door de bewoners best beoordeelde zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen in de wacht gesleept. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens het online thuiscongres ‘BENG! Zo doe je dat’.

De Kroon op Jutphaas maakt onderdeel uit van ‘Mooi Rijnhuizen.’ Een gebied dat zich ontwikkelt naar een gemengd, hoogwaardig gebied waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Daarbij vergroot zij haar kwaliteit door onder andere de monumentale, cultuurhistorische en groene waarde te versterken en te herstellen.

Kroon op Jutphaas ontvangt de ZEN-prijs voor het project met het hoogste algemene rapportcijfer; Tonica en Largo voor het project met de hoogste waardering voor binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie.

Foto: Lente-akkoord

Over ZEN
Het ZEN-platform staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. Het platform is sinds 2015 het vervolgprogramma van de vier brancheverenigingen in het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw). Met ZEN stimuleren de vier partijen een kanteling in de woningmarkt waardoor energie niet langer een kostenpost is, maar juist een ‘unique buying point’.

Comfortabel wonen en een lage energierekening gaan heel goed samen, tonen deze winnende projecten aan. Je kunt als bouwbedrijf focussen op een excellente energieprestatie, maar je moet oppassen dat alle aandacht voor energie niet ten koste gaat van gezondheid en comfort. In het verleden zijn op dat punt nogal eens fouten gemaakt. Daarom heeft Lente-akkoord ZEN altijd de nadruk gelegd op èn-èn: zeer energiezuinig met de bewoner als uitgangspunt. Sinds de start van het ZEN-platform in 2015 zijn er in dat kader flink wat NOM-woningen (nul-op-de-meter) of woningen met een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0 gebouwd. Dat gaf de gelegenheid om in het voorjaar van 2019 te peilen hoe tevreden de bewoners daadwerkelijk zijn. Bureau voor Woononderzoek heeft in een enquête gevraagd naar het oordeel van de bewoners van 31 projecten met ZEN-woningen, die minimaal 9 maanden bewoond zijn. Het streefcijfer van het ZEN-platform – minimaal een 7,5 voor bewonerstevredenheid – werd gemiddeld ruimschoots behaald. Het gemiddelde rapportcijfer voor de projecten die aan het onderzoek deelnamen is een 7,9.

Twee winnaars
In de aanloop naar het BENG-congres werd bekendgemaakt welke 7 genomineerde projecten – in twee categorieën – er wat betreft bewonerstevredenheid echt uit springen. Vandaag maakten Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord ZEN en Jan Fokkema, directeur NEPROM, de winnaars bekend. Het project Kroon op Jutphaas in Nieuwegein krijgt de hoogste algemene waardering door de bewoners met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,6 en is daarmee de winnaar in deze categorie. Indieners van dit project zijn LBP Sight en Vink Bouw. Tonica en Largo in Sliedrecht is het winnende project waarbij de bewoners het meest tevreden zijn over de aspecten binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie. Dit project is ingediend door BPD.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren