Krijgt Nieuwegein een nieuwe Bob de Bouwer?

Eind april heeft wethouder Hans Adriani (PvdA) al bekendgemaakt dat hij in een nieuw college niet meer terug zal keren als wethouder in Nieuwegein. De Partij van de Arbeid vindt het erg jammer dat Hans dit besluit heeft genomen, maar bovenal kijken zijn partijgenoten met trots terug op wat hij de afgelopen 16 jaar voor de stad heeft betekend.

Adriani (op de foto links) was zes jaar (vice)fractievoorzitter en daarna tien jaar wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, zorg, welzijn en financiën. ‘In al die jaren voor de raad en het college is Hans altijd zichzelf gebleven: de sociaaldemocraat die strijdt voor kansengelijkheid en geluk voor iedereen’ aldus de partij in een reactie op zijn vertrek.

Hans Adriani, alias Bob de Bouwer, laat een financieel gezonde stad na. Een stad die zich de afgelopen jaren heeft bewezen als belangrijke groeikern in het centrum van Nederland. Met projecten als City en Rijnhuizen heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan een stijging van de woningvoorraad in de stad: waarbij het fundament is gelegd voor een substantiële groei van woningen in de sociale, betaalbare en woon-zorg segmenten.

Als sluitstuk voor zijn inzet voor betaalbare woningen heeft de gemeenteraad van Nieuwegein eind april unaniem zijn voorstel voor een opkoopbescherming in de stad aangenomen. Een voorstel waar hij sinds 2019 hard aan heeft gewerkt en nu, drie jaar later, daadwerkelijk een rem zet op de prijsverhogende effecten die beleggers met het opkopen van woningen veroorzaken.

Adriani over zijn vertrek: ‘Soms moet je veranderen om jezelf te blijven. Na 16 jaar actief in de Nieuwegeinse politiek, waarvan 10 jaar als wethouder, heb ik besloten wat anders te gaan doen. Het wethouderschap is het leukste dat ik ooit heb mogen doen. Maar om het goed te doen vraagt het wel dag in dag uit 120% van je. De stad verdient niet minder. Lijf, hoofd en hart moeten allemaal kloppen. En de afgelopen weken heb ik gemerkt dat dit niet meer voldoende het geval is om er nog een keer vier jaar vol voor te gaan. Dus neem ik, als straks het nieuwe college aantreedt, afscheid van de Nieuwegeinse politiek.’

‘Ik kijk met ontzettend veel plezier terug op de afgelopen jaren. Met heel veel mensen samen heb ik mogen werken aan het inrichten van de zorg na de decentralisaties en konden we in Rijnhuizen en City aan de slag om nieuwe woonwijken te maken. Er is een nieuwe omgevingsvisie die nog jaren houvast zal bieden om Nieuwegein mooier, duurzamer en groener te maken en Nieuwegein staat er financieel goed voor. De manier waarop we in Nieuwegein oplossingen hebben gevonden voor wonen met een zorgvraag heeft landelijke navolging gekregen.’

Na het terugtrekken van Hans Adriani is PvdA-er Guido Bamberg (foto hierboven) de nieuwe wethouderskandidaat van de PvdA in Nieuwegein. Hij is een oude bekende in de Nieuwegeinse politiek en zat eerder al in de gemeenteraad. In 2016 verliet Bamberg de Nieuwegeinse politiek. De onderhandelingen voor een coalitieakkoord en de vorming van het nieuwe college zijn nog in volle gang. De verwachting is dat er half juni een akkoord ligt. Tot de benoeming van het nieuwe college blijft Hans Adriani wethouder namens de PvdA.

Naast de PvdA zitten GroenLinks, de VVD en Lokale Vernieuwing aan tafel bij de onderhandelingen. Voor die partijen zijn achtereenvolgens Marieke Schouten, Ellie Eggengoor en John van Engelen wethouderskandidaat. Zij zitten stuk voor stuk nu ook al als wethouder in het college. Het is nog de vraag of er vier of vijf wethouders in het nieuwe college komen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk