Koolraap in rode wijn

Koolraap is nu volop verkrijgbaar, maar wordt qua smaak niet door iedereen gewaardeerd. Dit recept, met rode wijn en pistachenootjes, maakt deze ietwat saaie groente tot een culinaire ontdekking. De smaak van dit gerecht is licht fris-zuur met een wat zoetige ondertoon. Voor 4 personen:
1 koolraap
1 ui 1 rode paprika
(vloeibare) margarine
2 theelepels bruine basterdsuiker
3 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels tomatenketchup
1 dl rode wijn
½ dl water
Peper en zout
25 gr grofgehakte pistachenootjes of 1/2 eetlepel sesamzaad Extra: wok of braadpan Halveer de koolraap, snij hem in plakken en schil de plakken.
Snij ze in repen en dan in kleine blokjes (±1 cm²).
Pel en snipper de ui.
Was de paprika en snij in kleine blokjes.
Verhit wat margarine in een wok of braadpan en fruit de ui en de paprika. Voeg de blokjes koolraap toe en roerbak de groenten zo’n 5 minuten. Voeg suiker, ketjap, tomatenketchup, wijn en water toe en schep alles goed door elkaar.
Leg een goed sluitend deksel op de pan en breng alles aan de kook.
Zet de pit laag en laat de koolraap in ca. 30 minuten in de afgesloten pan zachtjes gaar stoven.
Schep af en toe even om.
Prik in de koolraap om te zien of hij gaar is, hij mag niet papperig worden. Breng op smaak met zout en peper en schep de groente over in een schaal. Bestrooi rijkelijk met de pistachenootjes of sesamzaad.
Serveer met gebakken aardappelen, maar voor de “prakkers” onder ons, met gekookte aardappelen.
Vegetariërs zouden het met een vegetarische hamburger of schnitzel kunnen eten.
Wie vlees eet zou kunnen kiezen uit biologische karbonade, blinde vink of pittige gehaktballetjes. Groentegerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd ca. 15 minuten
Bereidingstijd ca. 40 minutenTip
Als je liever de koolraap in een sausje hebt, kun je het vocht binden met een beetje maizena of aardappelmeel, opgelost in een restje wijn. Maak het sausje niet te dik.

Weetje
Koolraap behoort tot de zogenaamde "vergeten groenten" en wordt nog weinig gegeten. Dit knolgewas bevat echter veel vitamine C en calcium en zeer weinig calorieën. Het jonge blad van de knol wordt ook wel gegeten en heet dan snijmoes of snijkool. NB
De recepten uit deze rubriek kunnen vanuit het archief worden uitgeprint.
Opmerkingen over dit recept? Klik de rode emailbutton aan en stuur uw reactie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk