Kooijman wint 2e Zevenstar Bierbrouwwedstrijd

Afgelopen dinsdag 22 september, is de uitslag bekend gemaakt van de tweede Zevenstar bierbrouwwedstrijd. Aan deze wedstrijd konden de thuisbrouwers uit Nieuwegein weer meedoen. De opdracht was maak een zwaar donker bier, gelijkend op Quadrupel. Het ingeleverde bier werd op zaterdag 12 september door de keurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde uitgebreid gekeurd. Na deze uitgebreide keuring werd het bier van Riny Kooijman uitgeroepen tot het best gebrouwen bier.

Het keurmeester rapport over het winnende bier: ‘Het is een krachtig bier wat mooi in evenwicht is in geur, dat eindigt in een fluwelige afdronk. Het is zeer geslaagd in de soort van de bierstijl Quadrupel.’ Het winnende bier, wat de naam Zevenstar Schavuit heeft gekregen, wordt nog deze week gebrouwen en zal medio november in diverse slijterijen in Nieuwegein verkrijgbaar zijn. Dit is het tweede bier dat zal worden uitgebracht door het Zevenstar Bier Collectief. Naast het Zevenstar Blond is er nu ook Zevenstar Schavuit.

Intussen wordt er hard gewerkt aan een éénmalig gelegenheidsbier dat ‘Zevenstar Bluswater’ gaat heten. Dit bluswater was bij de toenmalige bierbrouwerij Zevenstar in het dorp Jutphaas hard nodig toen in 1765 de volledige brouwerij door brand werd verwoest. Nu, 250 jaar later, leek het een mooi initiatief om met de thuisbrouwers uit Nieuwegein weer Zevenstar bier te brouwen.

Op 19 december 2015 wordt in de Lantaern in Jutphaas een speciaal bierfestival gehouden om in herinnering te brengen dat de brouwerij Zevenstar 250 jaar geleden afbrandde. Tijdens dit festival zullen meerdere (kleine) brouwerijen aanwezig zijn en hun bier laten proeven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk