Koninklijke Onderscheiding Mevrouw Bik

Mevrouw Maria Bik-Braspenning is dinsdag 22 november, door burgemeester Frans Backhuijs, tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. De benoeming heeft plaatsgevonden tijdens de WMO-bijeenkomst in Sporthal Merwestein.

Mevrouw Bik heeft zich bijna veertig jaar lang belangeloos ingezet voor het welzijn en de veiligheid van de gehandicapte medemens. Vanaf haar eerste uur als inwoner van Nieuwegein (1980) heeft ze aansluiting gezocht en gevonden bij het Plaatselijk Overleg Gehandicapten. Vanuit dit Overleg zat ze in de klankbordgroep die de toegankelijkheid van openbare ruimtes nastreeft. City Plaza en winkels in Nieuwegein zijn veiliger geworden mede dankzij haar strijd. Ook heeft ze in Nieuwegein gepleit voor verbetering van de veiligheid van voet- en rijpaden en heeft ze voortdurend gelet op gevaarlijke verkeerssituaties.

De inzet van Mevrouw Bik beperkt zich niet tot de veiligheid van de gehandicapte medemens. Ze is ook als diaken van 1985 tot 1993 actief geweest in de Nederlands Hervormde Kerk, thans Protestantse kerk genaamd. In die hoedanigheid was zij van 1990 tot 2002 lid van KEUS – Kerken en Uitkeringsgerechtigden Solidair, een groep die opkwam voor de belangen van de minima. Mevrouw Bik is nog steeds betrokken bij het Kerkelijk Centrum de Bron, waar ze nog geregeld collecteert.

In 2007 werd de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Het Platform waarvoor mevrouw Bik zich inzette ging op in de Wmo-raad Nieuwegein en ze trad toe als lid van de raad. Ze heeft zich onvermoeibaar ingezet voor gehandicapten en heeft daarnaast veel eigen initiatieven genomen. Onder andere op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke beperking. Na het uitdienen van haar eerste raadsperiode van vier jaar heeft ze, vanwege gezondheidsredenen, besloten om in mei 2011 af te treden. Mevrouw Bik is betrokken gebleven bij de werkgroep Leefbaarheid en Sociale Samenhang van de raad.

Mevrouw Bik wordt geroemd om haar kalmte, moed en wijsheid en hoeveel ze betekent voor anderen, voor mensen met een handicap, voor de kerk en daarmee voor de samenleving.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk