Koningsdag wordt weer een ouderwets Oranjefeest in Nieuwegein

We kunnen weer als vanouds met Koningsdag feest vieren, zo lijkt het. Voorbereidingen door de Oranjevereniging Vreeswijk zijn al in volle gang en ook de vrijwilligers in Nieuwegein Noord zijn druk bezig met de voorbereidingen van de kleedjesmarkt aan de Nedereindseweg. Op woensdag 27 april kleuren de straten eindelijk weer oranje in heel Nieuwegein! De afgelopen twee jaar kon het evenement niet plaatsvinden vanwege het Coronavirus.

Ook het mooie weer op Koningsdag zal de stemming positief beïnvloeden. Volgens weerexperts gaan we een redelijk zonnige en warme Koningsdag tegemoet. De kans is groot op middagtemperaturen tussen de 14 en 18 graden. Koningsdag 2020, in Coronatijd, was de warmste Koningsdag ooit gemeten met in De Bilt een temperatuur van 20,7 graden. In 2016 bleef de temperatuur steken in De Bilt op 10,7 graden en daarmee was het de koudste Koningsdag. De laatste ‘normale’ Koningsdag in 2019 verliep kletsnat. Dat lijkt dit jaar niet te gaan gebeuren.

Kleedjesmarkt Nieuwegein Noord
De kleedjesmarkt in Nieuwegein Noord loopt vanaf de zuidkant van het Muntplein naar de Nedereindseweg en dan naar het oosten tot aan de Dorpskerk bij Het Sluisje nabij de Herenstraat. Vanaf 05.00 uur kunnen de mensen die met hun spullen willen verkopen hun spullen te brengen met de auto, maar uiterlijk 07.00 uur moeten de auto’s weer uit het gebied zijn waar de kleedjesmarkt wordt gehouden. Reserveren is niet mogelijk en de kleedjes mogen uitsluitend vanwege de veiligheid aan één kant van de weg worden neergelegd.

Tijdens deze kleedjesmarkt mogen inwoners tussen 07.00 uur en 16.00 uur op hun zelf meegebrachte kleedjes tweedehands spullen verkopen. Het verkopen van etenswaren en drank is voorbehouden aan vergunninghouders, om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Dus verboden voor particulieren en bedrijven zonder vergunning!

Oranjemarkt in Vreeswijk
In Vreeswijk wordt Koningsdag weer traditioneel ‘tussen de bruggen’ gevierd met o.a. gezellige kinderactiviteiten op de Prins Hendriklaan. Hier kunnen kinderen zich laten Schminken, haar in laten draaien, zakjes werpen in een klomp, poortje rollen etc.

Voordat de Oranjemarkt begint kunnen feestvierders op dinsdagavond al genieten van de Konigsnacht. Diverse artiesten zullen die avond in Café Friends, vanaf 20.00 uur tot in de kleine uurtjes, live muziek spelen en zingen. Eén van de zangers is Sebastiaan de Langen. Met veel passie en plezier zingt deze geboren Vreeswijker graag zijn liedjes. Ook op Koningsdag zelf zullen diverse artiesten een bezoek brengen aan Café Friends aan de Dorpsstraat 5.

De Ganzenparade in Vreeswijk!
Onder luid tromgeroffel, gefluit en vrolijk gegak marcheren ze door de straten van dorp tot stad. Al kwakend flaneren ze voorbij, iedereen met een lach of in verbijstering achterlatend. De Ganzenparade is een unieke combinatie tussen mens, dier en muziek, gebaseerd op de eeuwenoude traditie van het ganzenhoeden. Speciaal op Koningsdag 2022 trekt de ganzenparade om 12.00, 13:00, 14.00 en 15.00 uur aan u voorbij.

Ontdek het leven in de middeleeuwen
Ervaar het leven van ridders, jonkvrouwen en ambachtslieden in de middeleeuwen op Museumschip Kasteel Vlotburg. Ridder Lenny en vrouwe Christel laten u dan hun kasteel zien. Dat is zeker leuk en leerzaam voor de jongeren. Het schip is met de hand gebouwd door Len Vries, samen met zijn goede vriend en ambachtelijk timmerman Jan Westerhuis. Zij liggen ter hoogte van Dorpsstraat 23.

Tips!
Om de veiligheid te garanderen, heeft de gemeente een aantal spelregels vastgesteld. De genoemde gebieden moeten vanzelfsprekend voor hulpverlenende diensten bereikbaar blijven. Die bereikbaarheid moeten we uiteraard waarborgen.

Door grote drukte kunnen er onveilige situaties ontstaan voor verkopers en bezoekers. Om die situaties te voorkomen is er een wegsleepregeling is van toepassing. Dit betekent dat auto’s worden weggesleept die van woensdag 27 april 2022 00.00 uur tot 19.00 uur staan geparkeerd op plaatsen en tijden waarop dit niet mag.

U kunt dus het beste met het openbaar vervoer, met de fiets of te voet komen.

Op alle locaties rondom de activiteiten zijn (extra) fietsenstallingen gecreëerd om uw fiets te stallen.

Hieronder het hele programma van de Oranjemarkt in Vreeswijk

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk