Koken met PEN: ‘Zuurkool-burgers met kleine veldkers’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf enige tijd geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week: Zuurkool-burgers met kleine veldkers.’

Kleine veldkers is een klein en dapper plantje, dat je het hele jaar door kunt vinden. Ook in de winter en het vroege voorjaar vind je het nog op braakliggende stukken in jouw (moes)tuin, een molshoop in het weiland of langs het pad.

Hoewel we soms in februari nog een witte verrassing krijgen, zijn de winters tegenwoordig niet meer zo ijzig als vroeger. Veel planten maken daar dankbaar gebruik van. Paardenbloem, vogelmuur, dovenetel en ook kleine veldkers verdraagt de kou en blijft groen zolang het niet al te hard vriest.

Pluk een schaal vol kleine veldkers en vul het eventueel aan met andere wintergroene, eetbare wilde planten. En geniet van een heerlijke en gezonde wilde wintermaaltijd.

zuurkoolburger met kleine veldkers

Zuurkool-burgers met kleine veldkers
Ingrediënten:
1 schaal vol kleine veldkers
½ eetlepel jeneverbessen
1 eetlepel kerrie
1 kg biologische aardappels
½ pak zuurkool
2 à 3 eetlepels boekweitmeel
1 kopje havermout
peper en zout

Bereiding:
– Maal de havermout in een blender, maar niet helemaal tot meel. Dit gebruik je straks als ‘paneermeel’.
– Laat de zuurkool uitlekken in een zeef.
– Snijd de aardappels in stukjes, zonder ze te schillen. Verwijder de eventuele uitlopers en de ‘ogen’ hier omheen. Kook de aardappels gaar en giet ze af.
– Stamp de aardappels tot moes en meng er het boekweitmeel, de uitgelekte zuurkool, jeneverbessen en kerrie doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
– Maak van dit aardappel – zuurkoolmengsel balletjes ter grootte flinke mandarijn. Druk elk balletje plat tot een ronde burger.
– Doe een deel van de gemalen havermout op een bord.
– Wentel elke burger door de havermout en leg ze op een snijplank.
– Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de burgers kort aan beide zijden.

Van ‘In Het Wilde Weg’ naar ‘In het Wilde’?
Een nieuw jaar, een nieuwe naam en een nieuwe logo. Wij, Tim en Leah, nodigen jou uit om met ons de natuur in te trekken. We nemen jou graag mee naar verbinding met de natuur en de oorspronkelijke ‘Wildheid’ van de natuur. Dit komt in de naam ‘In het Wilde’ goed tot zijn recht. Het wijst op in de natuur Zijn. Het nieuwe logo, een beeltenis van de Greenman, natuurwezen en de personificatie van de wilde natuur en eeuwenoud archetype, bekrachtigt onze verbinding met de natuur.

Tim en Leah van In het Wilde organiseren natuurverbindingsactiviteiten, eetbare wilde plantencursussen en kanotochten in Noord Nederland. Kijk voor meer informatie op www.inhetwilde.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk