Koken met PEN: ‘Zevenblad, lastig of gelukkig? We maken een zevenblad roerbakschotel’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand: ‘een zevenblad roerbakschotel.’

Veel planten volgen de mens op de voet. Brandnetel is dol op de stikstofrijke rommelhoeken van de mens. Kleine veldkers, vogelmuur en paarse dovenetel bevolken de kaal geschoffelde plekken in tuinen en moestuinen. En zevenblad kruipt overal waar het maar gaan kan sinds de Romeinen het in onze Lage Landen hebben geïntroduceerd. Hoezeer de planten ook bestreden worden door de mens die het stukje aarde zichzelf heeft toegeëigend, vol volharding duiken ze elk jaar weer op. Lastig voor de traditionele tuinier. Gelukkig voor de wildplukker, want een heleboel van deze planten zijn eetbaar. Wildplukgeluk kun je het ook noemen, al deze eetbare wilde planten die ons overal omringen.

Elke lente ontvouwt het zevenblad weer haar blaadjes. Deze jonge blaadjes zijn het lekkerst. De kruidige smaak doet denken aan peterselie en peen. Dit maakt het tot een heerlijk ingrediënt voor hartige groententaart, soep, pesto of roerbakschotel. Deze week maken wij een zevenblad roerbakschotel.

Ingrediënten:
1 vergiet vol zevenblad
scheut olie
2 rode uien
1 teen knoflook
stukje gemberwortel
1 winterpeen
1 rode paprika
2 theelepels kerrie
snufje cayennepeper
scheutje tamari (of sojasaus)

Bereiding:
Pel en snipper de ui. Rasp de gemberwortel of snijd het in kleine stukjes. Snijd de peen in plakjes, de paprika en knoflook in stukjes en het zevenblad in grove stukken.

Verhit de olie in een wok. Fruit de ui hierin, voeg de gember en wortel toe en roerbak tot de wortel bijna beetgaar is. Voeg dan de paprika, kerrie, cayennepeper, tamari en het zevenblad toe en bak dit even mee tot de groenten beetgaar zijn.

Lekker met zoete aardappels uit de oven.

Eet smakelijk!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk