Koken met PEN: ‘Zelf kruidnootjes maken met de kids’

Aankomend weekend is weer de intocht van Sinterklaas in Vreeswijk en op winkelcentrum Cityplaza. Dus eigenlijk ook pepernoten tijd. ​Het is gemakkelijk en erg lekker om zelf kruidnootjes te bakken. Vandaag in Koken met PEN een recept voor 4 porties kruidnoten (niet te vergissen met pepernoten). Wil je meer dan kun je natuurlijk meer ingrediënten naar verhouding toevoegen.

Ingrediënten
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr bruine basterdsuiker
100 gr roomboter of margarine
50 ml melk
1,5 eetlepel speculaaskruiden
​snufje zout

De bereiding
Verwarm de oven voor op 170° C​. Mix de boter in een beslagkom zacht.​ Kneed met je handen of met de mixer het meel, de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de melk door de boter tot alles goed gemengd is. Het laatste stuk gaat het best met je handen.

Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje aan, zodat ze de vorm van kruidnoten krijgen. Bak de kruidnoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.​

Geschiedenis van de pepernoot
Pepernoten werden vroeger ook wel peperneut of peperbol genoemd. Ze worden gemaakt van roggebloem met honing en anijs en hebben een onregelmatige ietwat bonkige vorm. De smaak en structuur kun je vergelijken met dat van taaitaai.

In een Gronings plakkaat uit 1640 over de oprichting van een koekbakkersgilde werd voor het eerst melding gemaakt van de pepernoot. In Nieuwegein werd onlangs een mal gevonden op de zolder van de Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg. Hierin werd speculaas gemaakt. Lees hier meer over deze vondst.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk