Koken met PEN: ‘ Wildplukquiche’ tijdens het Wildplukfeest

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’

Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand gaan we tijdens het Wildplukfeest een ‘Wildplukquiche’ maken.

Wildplukquiche

Wil je de lente en zomer optimaal beleven? Doe dan mee met het feest dat de planten, bloemen en dieren elk jaar opnieuw weer vieren. Geniet van de overvloed van deze maanden. Nodig insecten, vogels en andere dieren uit in jouw tuin door er inheemse wilde planten te laten groeien en bloeien. Maak verschillende biotoopjes, een houtwal en nest- en schuilgelegenheid. Zorg voor opvang van water en het feestterein is compleet.

Heb je maar een kleine tuin of een balkon? Ook dan kun je jouw eigen feestterein maken door voor zoveel mogelijk biodiversiteit op de vierkante meter te zorgen. Elke meter telt!

Jouw omgeving zal steeds diverser worden en meer en meer leven aantrekken. Jij kunt gaan wildplukken uit jouw tuin en het voedsel delen met de dieren. Het zevenblad veranderd van lastig onkruid in een heerlijke groente en de zweefvliegen kunnen zich laven aan de bloemen van het zevenblad. Brandnetel veranderd in superfood voor jou en wordt kraambed voor rupsen van veel verschillende vlinders. ‘Lastpakken’ als harig knopkruid en melganzenvoet kunnen een ereplaatsje op jouw bord krijgen. En bloemen als madeliefje, teunisbloem en roos verhogen de feestvreugde van zowel mens als dier.

Inspiratie voor het feest nodig? Maak een wildplukquiche met eieren van jouw eigen kippen, eetbare wilde planten uit jouw tuin en nodig een groepje vrienden uit om samen te delen in de feestvreugde.

Ingrediënten:
1 vergiet vol harig knopkruid, smalle weegbree, vogelmuur, kleine veldkers en melganzenvoet
8 eieren
scheut olijfolie
1 ui
1 teen knoflook
1 courgette
1 paprika
6 zongedroogde tomaten
3 eetlepels edelgistvlokken
peper en zout
eetbare bloemen zoals de bloemen van zevenblad, teunisbloem, madeliefje en harig wilgenroosje

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
– Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de wildpluk, courgette, paprika en zongedroogde tomaten in stukjes
– Kluts de eieren in een kom
– Fruit de ui en de knoflook in een wok of grote koekenpan. Bak de courgette even mee
– Roer het dan door de geklutste eieren en voeg de wildpluk, paprika en zongedroogde tomaten toe
– Breng op smaak met peper en zout
– Giet in een ovenschaal en bak ongeveer 35 minuten tot het gaar is. Bestrooi voor het opdienen met de edelgistvlokken en garneer met eetbare bloemen

Aandachtspunten bij het wildplukken:

  1. Weet wat je doet en ben er zeker van dat je de goede plant hebt. Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan. 
  2. Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden uitlaatplek van de buurt
  3. Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan
  4. Zorg voor wederkerigheid. Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. Zaai of plant inheemse wilde planten die van nature in jouw omgeving voorkomen en die biologisch geteeld zijn. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn

Tim en Leah van In Het Wilde Weg organiseren onder andere themawandelingen eetbare wilde planten, natuurbelevingsactiviteiten en kanotochten in Drenthe en Groningen. Daarnaast verzorgen zij een jaaropleiding eetbare wilde planten en een jaarprogramma Being Nature, waarbij verbinding met de natuur centraal staat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk